Τουρκία: Η Ευρώπη θα πλημμυρίσει από μετανάστες - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Τουρκία: Η Ευρώπη θα πλημμυρίσει από μετανάστες

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε ότι χωρίς την βοήθεια της Άγκυρας η Ευρώπη μπορεί να "πλημμυρίσει" με κύματα μεταναστών, σημειώνοντας πως η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο επιβλαβής για την Γηραιά Ήπειρο από ό,τι για την Τουρκία.

"Είμαστε ένας από τους... παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορα μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει αυτό να συμβεί", τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από τηλεοπτικούς σταθμούς.

"Δέχομαι ότι η διακοπή των σχέσεων με την Ευρώπη θα βλάψει την Τουρκία, αλλά η ζημιά θα είναι πενταπλάσια έως και εξαπλάσια για την Ευρώπη", πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο ίδιος δήλωσε πως οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ υφίστανται ήδη. "Αναμένουμε από τους ευρωπαίους ηγέτες να αντισταθούν στην έλλειψη οράματος. Η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει το μελλοντικό όραμά με την Τουρκία ή χωρίς αυτήν", είπε σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νωρίτερα ψήφισε υπέρ του παγώματος των συνομιλιών με την Τουρκία λόγω της "δυσανάλογης" αντίδρασης της τουρκικής κυβέρνησης στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Η απόφαση αυτή ωστόσο δεν είναι δεσμευτική για τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ, με μήνυμά του στο Twitter χαρακτήρισε "λαϊκιστική" και "κοντόφθαλμη" την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό δεν θα ενθαρρυνθεί η υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία.
Ένα ενδεχόμενο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων "δεν έχει αξία στα μάτια μας", δήλωσε νωρίτερα ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Έχουμε κάνει σαφές ξανά και ξανά ότι νοιαζόμαστε για τις ευρωπαϊκές αξίες περισσότερο από πολλά ευρωπαϊκά κράτη, αλλά δεν καταφέραμε να δούμε απτή στήριξη από τους δυτικούς φίλους μας. Καμία από τις υποσχέσεις τους δεν τηρήθηκε" ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Παραβιάζονται οι ευρωπαϊκές αξίες"

Η ψήφος των ευρωβουλευτών υπέρ της προσωρινής διακοπής των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας με την ΕΕ παραβιάζει θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες, δήλωσε ο τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις υποθέσεις της ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ, προσθέτοντας πως η Τουρκία δεν παίρνει στα σοβαρά την ψηφοφορία αυτή.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

"Την προσωρινή αναστολή των εν εξελίξει ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία", ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπερψηφίζοντας κοινή πρόταση ψηφίσματος των έξι μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων.

Το εν λόγω ψήφισμα που εγκρίθηκε με 479 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 107 αποχές συνυπογράφουν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι και η Ενωτική Αριστερά.

Ενέκριναν επίσης τροπολογία με αφορμή τις δηλώσεις Ερντογάν για τη συνθήκη της Λοζάνης, εκφράζοντας "την έντονη ανησυχία τους για τις δηλώσεις που αμφισβητούν τη συνθήκη, η οποία καθορίζει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας και έχει συμβάλλει στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή επί σχεδόν ένα αιώνα".
Bookmark and Share