Ναυτική άσκηση της Τουρκίας με πυρά και σεισμικές έρευνες νότια της Κύπρου - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Ναυτική άσκηση της Τουρκίας με πυρά και σεισμικές έρευνες νότια της Κύπρου




      
    • Σταθερή φαίνεται να παραμένει η Άγκυρα τουλάχιστον ως προς ένα σημείο, όπως είχε φανεί και πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής: τη στάση της ως προς την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.


    Όπως.. μεταδίδει η Καθημερινή, σήμερα, μόλις ένα 24ωρο πριν από τη νέα διακοινοτική συνάντηση για το Κυπριακό ανάμεσα στον κ. Ν. Αναστασιάδη και στον Μουσταφά Ακιντζί, η Άγκυρα εξέδωσε δύο οδηγίες προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) με τις οποίες δεσμεύει δύο μεγάλες περιοχές στα νότια της Κύπρου για έρευνες και ασκήσεις με πυρά.
    Συγκεκριμένα, με τις NAVTEX 403/17 και 404/17 η Αγκυρα προειδοποιεί ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί άσκηση με πυρά, ενώ λίγο νωρίτερα ένα ωκεανογραφικό πλοίο της θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες με ειδικό καλώδιο από τις τέσσερις τα ξημερώματα ώς τις οκτώ το πρωί. Για να γίνει αντιληπτό το εύρος της αμφισβήτησης της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει να σημειωθεί ότι το ανατολικό όριο της NAVTEX 403/17 φθάνει στα νότια της Λεμεσού και περιλαμβάνει όχι μόνο το οικόπεδο 6 το οποίο η Τουρκία περιγράφει ως επικαθήμενο στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, αλλά τουλάχιστον ακόμη τέσσερα. Υπενθυμίζεται πως αυτή την περίοδο (έως και τις 15 Αυγούστου) η Κυπριακή Δημοκρατία έχει, επίσης, προαναγγείλει σεισμικές έρευνες με τα πλοία "Ramform Hyperion" και "Global Sentinel" σε τμήματα των οικοπέδων 6, 8, 9 και 11. Χθες, ελεγχόμενη ένταση υπήρχε και στο Αιγαίο, καθώς στις 14.55 κατεγράφη εικονική αερομαχία ανάμεσα σε δύο ελληνικά και δύο τουρκικά F-16 στα δυτικά της Χίου.
    Bookmark and Share