Κυπριακό: Πιέσεις για Διεθνή Διάσκεψη στη Γενεύη τον Ιούνιο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Κυπριακό: Πιέσεις για Διεθνή Διάσκεψη στη Γενεύη τον Ιούνιο

  • Παρά την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις

Αυλαία στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων το καλοκαίρι θέλουν να ρίξουν τουρκική πλευρά και ομάδα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό. Στα πλαίσια αυτά επιμένουν στη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης στη Γενεύη τον Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι στις διαπραγματεύσεις δεν σημειώθηκε πρόοδος, επισημαίνει ο Φιλελεύθερος.

Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η επάνοδος, σε κάποιες περιπτώσεις, της τουρκικής πλευράς σε παλαιότερες συγκλίσεις δεν διαφοροποιεί επί της ουσίας την εικόνα στις διαπραγματεύσεις.

Σε ό,τι αφορά το σενάριο για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης, το έχει εγείρει ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στον κύπριο πρόεδρο κατά τις συναντήσεις τους. Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως για να πραγματοποιηθεί σύνοδος θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στις επιτευχθείσες συγκλίσεις και σημαντική σμίκρυνση των διαφορών.

Μόνο τότε, όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης στον Μουσταφά Ακιντζί, θα μπορούσε να συγκληθεί διάσκεψη. Υπάρχει έδαφος για την επίτευξη συμφωνίας σε αυτή τη φάση; Με βάση τις καταγεγραμμένες θέσεις των εμπλεκόμενων, όχι.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, είναι σαφές πως διαδραματίζεται και ένα παιγνίδι απόδοσης ευθυνών και είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά θέλει να αναγκάσει τον κύπριο πρόεδρο να αποχωρήσει από τις συνομιλίες και να του φορτώσουν την κατάρρευση της διαδικασίας (και το Μπαρμπαρός και οι NAVTEX συμβάλλουν)
Bookmark and Share