Politico: Φόβοι για αναβίωση της ακροαριστερής βίας στην Ελλάδα...και ο Τσίπρας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Politico: Φόβοι για αναβίωση της ακροαριστερής βίας στην Ελλάδα...και ο Τσίπρας

  • Ένα κύμα βομβιστικών επιθέσεων που κορυφώθηκε με την έκρηξη του περασμένου μήνα μέσα στο τεθωρακισμένο αυτοκίνητο του Λουκά Παπαδήμου έδειξε τι θα μπορούσε να είναι ο αδύναμο σημείο του Αλέξη Τσίπρα: ο νόμος κι η τάξις...


Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα του Politico με τίτλο «Η Ελλάδα φοβάται την αναβίωση της ακροαριστερής βίας», όπου περιλαμβάνονται και δηλώσεις του... προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ενώ οι επιθέσεις μικρής κλίμακας στις επιχειρήσεις, την αστυνομία και τους πολιτικούς από τις ακροαριστερές ομάδες δεν είναι κάτι καινούργιο στην Ελλάδα, οι επιθέσεις πλέον εστιάζονται σε εμπειρογνώμονες και πολιτικούς που έχουν εμπλακεί στα μνημόνιο της Ελλάδας.
Τον Μάρτιο, απετράπη η αποστολή ενός τρομοδέματος προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, ενώ σε άλλη περίπτωση τραυματίστηκε υπάλληλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Παρίσι.
Εν τω μεταξύ, με δηλώσεις του στο Politico, ο κ. κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για την υποκίνηση μίσους εναντίον της εγκατάστασης, που λέει ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις.
Κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι δεν λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσει τους πιθανούς στόχους, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού του, καθώς θεωρεί δεδομένο ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας.
«Είναι πολύ ανησυχητικό.
Είναι ανησυχητικό για μένα από την άποψη της προσωπικής μου ασφάλειας και γενικά ανησυχητικό», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στο Politico κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις Βρυξέλλες.
«Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο με ενδιαφέρει βαθιά γιατί έχασα μέλος της οικογένειάς μου το 1989 λόγω της τρομοκρατίας» επεσήμανε ο ίδιος.
«Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει τρομοκρατία της ακροαριστεράς», δήλωσε ο Μητσοτάκης, κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ για την υποκίνηση μιας «πραγματικής κουλτούρας μίσους» όταν ήταν στην αντιπολίτευση ενώ έκανε λίγα πράγματα για την αντιμετώπιση της βίας όταν ήρθε στην εξουσία.
«Δεν έχω δει τίποτα που να με πείθει ότι έχουν μια πραγματική προθυμία ή επιθυμία να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Στον αντίποδα, το κυβερνόν κόμμα κατηγορεί τη ΝΔ για «χυδαία πολιτική εκμετάλλευση» της κατάστασης, λέγοντας ότι κι αυτό είναι «κίνδυνος για τη δημοκρατία».
Η Ελλάδα έχει «μερικές από τις πιο σκληρές νομοθετικές διατάξεις για τις τρομοκρατικές ενέργειες» και «σημειώνει πρόοδο στην αντιμετώπιση μελών τρομοκρατικών ομάδων», υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος.
«Άλλοι διαφωνούν - και μάλιστα προειδοποιούν ότι η ριζοσπαστική ελληνική νεολαία θα μπορούσε σύντομα να καταφύγει σε ακόμα πιο θανατηφόρες μορφές βίαιης διαμαρτυρίας» σχολιάζει το Politico.

Έχει χαθεί ο έλεγχος

Ενώ οι «αστικοί αντάρτες» της Ελλάδας ισχυρίζονται ότι θέλουν να ξεκινήσουν μια επανάσταση, οι ειδικοί λένε ότι τα μέλη της είναι μορφωμένοι νέοι από μεσαίες τάξεις, οι οποίοι υποκινούνται από την επιθυμία να καταγγείλουν το σύστημα.
«Δεν είναι φτωχά παιδιά», δήλωσε στο Politico η Μαίρη Μπόση, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά.
«Θέλουν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους για το κράτος και τα θεσμικά του όργανα».
Σε μια χώρα όπου η ανεργία των νέων κυμαίνεται γύρω στο 45%, η απογοήτευση από την έλλειψη ευκαιριών είναι μεγάλη.
«Βλέπουμε ότι όλη την ώρα στην Ελλάδα, φυσικά είναι θυμωμένοι, είναι άνεργοι.
Μελετούν και δεν έχουν μέλλον, αυτό αποτελεί μέρος ενός μεγάλου προβλήματος» δήλωσε η Μπόση.
Εν τω μεταξύ στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου συνεχώς ξεσπούν επεισόδια.
«Είναι μια περιοχή όπου το κράτος έχει χάσει τελείως τον έλεγχο» επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης.
Επισημαίνεται ότι ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Τόσκας, ο οποίος έχει δεσμευθεί να εξομαλυνθεί η κατάσταση, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.
Bookmark and Share