
Πρόκειται για έκταση 23.255 τετρ. μ. στην κορυφή του βασικού λόφου του νησιού της Πριγκήπου (Κωνσταντινούπολη), εντός της οποίας υπήρχε ένα κύριο ξύλινο κτίριο πέντε ορόφων, αρχικά προορισμένο για ξενοδοχείο, και ένα βοηθητικό ξύλινο κτίριο δύο ορόφων. Σύμφωνα με το οθωμανικό δίκαιο που ρύθμιζε εκείνη την εποχή τα εμπράγματα δικαιώματα, η μεταβίβαση του ακινήτου στο πατριαρχείο ολοκληρώθηκε επισήμως με την έκδοση ενός σουλτανικού φιρμανιού (ιδρυτική πράξη) και ενεγράφη στα αυτοκρατορικά κατάστιχα.
Η τουρκική πλευρά, επικαλούμενη το άρθρο 1 του νόμου 2762, αποφάσισε το 1997 μέσω της γενικής διεύθυνσης Βακουφιών να χαρακτηρίσει το ορφανοτροφείο κατειλημμένο από τη γενική διεύθυνση βακούφι (mazbut), ενώ μέχρι εκείνη την ημέρα τούτο ανήκε στην κατηγορία των προσαρτημένων (στους Ρωμιούς) βακουφιών. Διαπιστώνοντας ότι το ορφανοτροφείο σταμάτησε να έχει φιλανθρωπική δράση, η γενική διεύθυνση με την απόφασή της καθαιρούσε το διοικητικό συμβούλιο και αναλάμβ
ανε η ίδια τη διοίκηση. Το ορφανοτροφείο προσέφυγε στις 4 Απριλίου 1997 στο διοικητικό πρωτοδικείο Κωνσταντινούπολης, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της γενικής διεύθυνσης Βακουφιών. Το πρωτοδικείο απέρριψε την αίτηση.

Στην πρώτη συνεδρία στο Στρασβούργο το δικαστήριο εκτίμησε πως η προσφυγή θέτει σοβαρά πραγματικά και νομικά ζητήματα που απαιτούν εξέταση επί της ουσίας, γι' αυτό η προσφυγή του πατριαρχείου δεν κηρύχθηκε αβάσιμη και εκδικάζεται σήμερα, γεγονός που δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι το πατριαρχείο θα δικαιωθεί. Τρεις πλευρές, η Ελλάδα, η Τουρκία και το Φανάρι, θα έχουν στραμμένο το ενδιαφέρόν τους στο Στρασβούργο.Το απόγευμα θα γνωρίζουμε αν το πατριαρχείο, προσφεύγοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πέτυχε την πρώτη νίκη του εις βάρος της Τουρκίας σε μια προσπάθεια να περισώσει μέρος της ακίνητης περιουσίας του, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην επιστροφή και των άλλων ακινήτων του πατριαρχείου αλλά και της ομογένειας που παρανόμως έχει δημεύσει η τουρκική πλευρά.
καλα ρε γαμωτο γιατι αυτα δεν τα λενε τα καναλια?γιατι δεν δινοθν εκταση σε τετοια θεματα?για το πατριαρχειο μιλαμε
ΑπάντησηΔιαγραφήpoioi na dwsoun ektash?aytoi poy asxoloyntai me th roula vroxopoulou,autoi pou asxolountai me ta ufo kai tis frapelies h autoi pou kanoun kous-kous?
ΑπάντησηΔιαγραφήmono kamia net kai auth ama thymhthei
ΡΕ ΔΕ ΠΑΝΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΟΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΚΑΜΝΙΑ ΜΕΖΟΝΕΤΑ..ΑΜΑΝ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ,ο από πάνω,σίγουρα δεν είσαι ο Αλαβάνος;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑιντε καρντασια να παροθμε την πολη.Ξυπνηστε τον παπαθεμελη,αρματωστε τον καρατζαφερη,γυαλιστε τις μποτες του ψωμιαδη και φυγαμε για Πολη.Ο μαραμρωμενος βασιλιας περιμενει
ΑπάντησηΔιαγραφήΩστε υπαρχουν ακομα αγαθοι που δεν εχουν καταλαβει τι εστι Πατριαρχειο? Και βγαζουν γλωσσα σε οποιον πει καμια αληθεια για αυτο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντε μπουλη, και κανε καμια προσευχουλα στον Γιαχοβα να σωθουν τα κλεμμενα απο τους Τουρκους. Για καλυτερα, κανε ταξειδι στο ισραηλ για να εισακουστει η προσευχη σου καλυτερα.
Ο Αλβανος, που ανεφερες, χρειαζεται κανονικη κλωτσια απο την Ελλαδα... Τετοια κλωτσια χρειαζεσαι και συ ομως. Εκεινος, στην Αλβανια, και συ στο Ισραηλ.
Δρομο, αλλοδαπα βλητα!
Παιδιά συγγνώμη αλλά νομίζω ότι πάμε από τη μία άκρη στην άλλη: μία τέτοια απόφαση είναι πολύ σημαντική και πρ΄λεπει να της αποδίδουμε τη σημασία που έχει χωρίς ΟΥΤΕ να απαξιώνουμε το Πατριαρχείο ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ από την άλλη πλευρά να τη θεωρούμε ως ΝΙΚΗ ΜΑΣ επί των ...βαρβάρων! Και στην Τουρκία υπάρχουν φωνές που μιλάνε με σωφροσύνη. Στο μπλογκ μου αναδημοσιεύω ένα άρθρο του Αλί Μπιράντ που ζητά συγγνώμη για τους διωγμούς των Ρωμιών.
ΑπάντησηΔιαγραφή