Βαθαίνει η κρίση στις σχέσεις προέδρου-πρωθυπουργού στα Σκόπια - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2007

Βαθαίνει η κρίση στις σχέσεις προέδρου-πρωθυπουργού στα Σκόπια

Βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και Νικολά Γκρούεφσκι μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο πρώτος στον δεύτερο ενώπιον της βουλής, κατηγορώντας τον ότι "δεν προωθεί τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας αναφορικά με τις ευρωατλαντικές της επιδιώξεις."
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας, χαρακτήρισε αναχρονιστική την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ και κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να αναβαθμίσει ένα διμερές θέμα σε κριτήριο ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Τσερβένκοσφκι, αφού σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις ούτε υποστηρίζει αποσχιστικές ή αλυτρωτικές λογικές, τόνισε ότι το ζήτημα της ονομασίας επανήλθε στην επικαιρότητα από την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει τη λύση του ως θέμα προτεραιότητας της εξωτερικής της πολιτικής. Παράλληλα, ο πρόεδρος των Σκοπίων σημείωσε ότι η χώρα του βρίσκεται ενόψει της χορήγησης πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ και πως η Αθήνα θέλει να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία για να ισχυροποιήσει την διαπραγματευτική της θέση. "Τον πολιτικό αυτό συλλογισμό της Ελλάδας μπορώ να τον κατανοήσω, όχι όμως και να συμφωνήσω με αυτόν" δήλωσε χαρακτηριστικά ". "Εμείς δεν διεκδικούμε καμία αποκλειστικότητα στον όρο "Μακεδονία ούτε ιστορικά ούτε γεωγραφικά" τόνισε για να επαναλάβει όμως στη συνέχεια τη γνωστή αδιάλλακτη στάση των Σκοπίων στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι με την τελευταία φετινή εμφάνισή του στη βουλή των Σκοπίων επιβεβαίωσε το χάσμα που τον χωρίζει με την πολιτική του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, στον οποίο καταλόγισε αδυναμία να προωθήσει τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας αναφορικά με την ευρωατλαντική της προοπτική. "Μπορούμε να πούμε ότι το 2007 ήταν μία χαμένη χρονιά για την ενίσχυση της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας, αφού ούτε ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. λάβαμε, ενώ είναι αμφίβολο αν θα λάβουμε και πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας τον Απρίλιο του 2008" ανέφερε ο κ. Τσερβένκοφσκι.
Bookmark and Share