Αποδέσμευση αρχείων CΙΑ:O βρώμικος ρόλος του Χ.Κίσινγκερ στην Κύπρο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2007

Αποδέσμευση αρχείων CΙΑ:O βρώμικος ρόλος του Χ.Κίσινγκερ στην Κύπρο

Αποδυκνείεται άλλη μια φορά πως αν υπάρχει ένας άνθρωπος που έχει επηρεάσει περισσότερο από κάθε άλλον τις τύχες εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη μετά τον Β'παγκόσμιο πόλεμο-και συνεχίζει ακόμα να το κάνει-δεν μπορεί να είναι άλλος απ'τον,αποδεδειγμένα ανθέλληνα,Χένρι Κίσινγκερ..
Ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα τις Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής για πάνω από 40 χρόνια είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και άποψη σε μια σειρά συγκρούσεων ανά τον κόσμο από το Βιετνάμ και την Κούβα μέχρι τους πολέμους του Κόλπου και της πρώην Γιουγκοσλαβίας..Για τον δε Ατίλλα στην Κύπρο ο Χένρι Κίσινγκερ μπορεί να «νίπτει τας χείρας του» , ωστόσο, τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταρρίπτουν ένα προς ένα τα ψεύδη του για την τραγωδία στο νησί.
Ο Αμερικανός πολιτικός είχε κάποτε δηλώσει για την Κύπρο: «Αν γνώριζα την έκθεση πληροφοριών, θα είχα σταματήσει το πραξικόπημα στην Κύπρο. Από τη στιγμή που έγινε το πραξικόπημα, υπέθεσα ότι η Τουρκία θα παρενέβαινε, αφού δεν υπήρχε κυβέρνηση στην Κύπρο και η Ελλάδα ήταν ασταθής.»
Εδώ και πολλά χρόνια ο Κίσινγκερ αυτό τον ισχυρισμό, ενώ στα απομνημονεύματά του έγραφε ότι «η έκρηξη στο νησί έγινε μια στιγμή που κανείς δεν την περίμενε, ούτε ο ίδιος ο Μακάριος, στις 15 Ιουλίου 1974».
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν Τα Νέα της Δευτέρας, τα εκατοντάδες έγγραφα τα οποία αποχαρακτήρισε και έδωσε στη δημοσιότητα πριν από δύο ημέρες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καταρρίπτουν ένα προς ένα τα ψεύδη του.
Η Ουάσιγκτον γνώριζε από πολύ νωρίς τις κινήσεις του στρατηγού Γρίβα, ο οποίος σε συνεργασία με τη χούντα της Αθήνας σχεδίασε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου εναντίον του Μακαρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την εισβολή.
Σε έκθεση της CΙΑ του Σεπτεμβρίου του 1973 αναφέρονται οι «τρομοκρατικές» πρακτικές του Γρίβα που είχε επιστρέψει μυστικά στο νησί το 1971, καθώς και ότι ο «ζηλωτής της ένωσης» είναι ορκισμένος εχθρός του Μακαρίου, ο οποίος με τις πράξεις του μπορεί να σύρει την Κύπρο σε εμφύλιο πόλεμο καθώς και σε εχθροπραξίες εναντίον της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Σε υπόμνημα που υπέβαλε ειδικός του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Χένρι Κίσινγκερ την ημέρα του πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή η Τουρκία να προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση.

Την ίδια ημέρα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Χένρι Τάσκα σε τηλεγράφημά του προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραδεχόταν ότι ο Ιωαννίδης είχε εμπλακεί στο πραξικόπημα.
Τα νέα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν ακόμη ότι οι Αμερικανοί είχαν την εικόνα της ενίσχυσης των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί: Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Κίσινγκερ στις 19 Ιουλίου ο διευθυντής της CΙΑ τον διαβεβαίωνε ότι η δυνατότητα των Τούρκων για απόβαση στρατευμάτων ήταν «πάρα πολύ καλή», αλλά δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν τον δεύτερο Αττίλα στις 14 και 15 Αυγούστου..

3 σχόλια:

  1. TO MEGALYTERO ARXIDI TOY PLANHTH EINAI O KISSINGER.TO OTI EINAI EVRAIOS DE MPOREI NA EINAI SYMPTWSH

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. KALWS KSANAGYRISES GR-SALONIKA.MAS ELEIPSES!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΙΣΣΙΝΓΕΡ ΕΙΝΑΙ
    ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΟΤΙ ΤΗΝ ΒΡΑΔΥΑ ΤΩΝ
    ΙΜΙΩΝ ΟΤΑΝ ΔΙΕΤΑΞΕ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ
    NO MAN -NO SHIPS-NO FLAGS ΥΠΗΡΧΕ
    ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο
    ΕΒΡΑΙΟΣΙΩΝΙΣΤΗΣ ΣΗΜΙΤΗΣ ΤΟΝ ΕΙΧΕ
    ΣΤΕΙΛΗ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ.
    ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ
    ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΝΕ ΣΥΛΛΑΒΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΡΙΤΗ ΣΗΜΙΤΗ,.
    ΠΑΡΕΠΙΜΠΤΩΝΤΟΣ ΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ
    ΓΙΑ ΤΟ ΟΣΜΙΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑ ΥΜΙΑ
    ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΚΑΤΣΙΚΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ
    ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΞΕΝΑ.
    ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΗΤΑΝ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ
    ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ.
    ΔΕΙΤΕ www.youtube.com/nemesisrellos
    video me prodotes kai εσχατη προδοσια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share