Τη σφραγίδα του λοπόν φέρεται να έχει και η λειτουργία λατομείου αδρανών υλικών στα Γρεβενά, που ευθύνεται για την καταστροφή ενός νεολιθικού οικισμού!!
Από την εξορυκτική δραστηριότητα του λατομείου έχουν καταστραφεί ο νεολιθικός οικισμός στη Μηλιά Γρεβενών και σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, όπως διαπιστώνουν η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας και η Λ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε έγγραφό τους με ημερομηνία 5/10/2005 και αριθμό πρωτοκόλλου 2516.
Σε απόσταση μόλις 1.000 μέτρων βρέθηκαν οι μεγαλύτεροι μέχρι σήμερα παγκοσμίως χαυλιόδοντες γιγαντιαίων μαμούθ και οι αρχαιολόγοι θεωρούν πολύ πιθανό να υπάρχουν ευρήματα και εντός του χώρου του λατομείου.
Για την αδειοδότηση του λατομείου καθοριστικός ήταν ο ρόλος του Χρήστου Ζαχόπουλου, καθώς ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης είχε μπλοκάρει τη λειτουργία του, αποδεχόμενος την εισήγηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Δυτικής Μακεδονίας. Ωστόσο σε μεταγενέστερη αίτηση θεραπείας της ενδιαφερόμενης λατομικής επιχείρησης το ΚΑΣ με πρόεδρο τον κ. Ζαχόπουλο γνωμοδότησε θετικά, εισήγηση που αποδέχτηκε ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης. Κάτοικοι της Μηλιάς Γρεβενών έχουν καταθέσει προσφυγές στο ΣτΕ, ζητώντας την αναστολή των εργασιών της λατομικής επιχείρησης, προκειμένου να διασωθούν τα σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα και να σταματήσει η περιβαλλοντική καταστροφή.
Με βάση την απορριπτική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Δυτικής Μακεδονίας και τις διατάξεις του νόμου 3028/2002 "για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς", ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, με την απόφαση 2316, στις 6/7/2005 αποφάνθηκε ότι "δεν εγκρίνουμε την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου", διότι "η λειτουργία λατομείου στην περιοχή θα προκαλέσει άμεση βλάβη τόσο στον εναπομείναντα χώρο του νεολιθικού οικισμού ,όσο και στα υπάρχοντα μοναδικά παλαιοντολογικά κατάλοιπα".
Εννέα μήνες αργότερα όμως, στις 30/1/2006 συνεδρίασε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Χ. Ζαχόπουλου. Σε αντίθεση με το Τοπικό Συμβούλιο μνημείων, το ΚΑΣ έκρινε επαρκή τα πρόσθετα στοιχεία που προσκόμισε η εταιρία, γι' αυτό και γνωμοδότησε ομόφωνα "υπέρ της έγκρισης του αιτήματος θεραπείας της εταιρίας Αφοί Πασαγιάννη Ο.Ε." και "κατά της 2316/ 28/6/2005 υπουργικής απόφασης", δηλαδή κατά της απόφασης του Π. Τατούλη!
Στη συνέχεια ο τότε υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης αποδέχτηκε τη θετική εισήγηση του ΚΑΣ και με την 19680/846 απόφαση που έλαβε στις 2 Μαρτίου του 2006 ενέκρινε την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων..