Το διπλωματικό τακτ εγκαταλείφθηκε και οι ΗΠΑ εναντιώνονται πλέον ανοιχτά στο ενδεχόμενο ελληνικού βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, συμπαρασύροντας ακόμη και ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία. Η Διεθνής Διάσκεψη Ασφάλειας που ολοκληρώθηκε χθες στο Μόναχο κατέληξε σε πανηγυρική εκδήλωση υποστήριξης της ενταξιακής προσπάθειας των Σκοπίων..
Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ κ. Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι η «Μακεδονία», η Αλβανία και η Κροατία πρέπει να γίνουν πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ για την «ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή και των δυνατοτήτων της Συμμαχίας». Και πρόσθεσε: «Υπάρχει και θα υπάρξει υποστήριξη της υποψηφιότητας (της ΠΓΔΜ) μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου. Πολλοί σύμμαχοι πιστεύουν ότι εάν μια χώρα πληροί τα κριτήρια, τότε πρέπει να ενταχθεί χωρίς να της επιβληθούν πρόσθετα κριτήρια. Η “Μακεδονία” δεν είναι απλώς μια υποψήφια χώρα, αλλά εκείνη που συμβάλλει ήδη τόσο πολύ ακόμη και τώρα σε αρκετές ΝΑΤΟϊκές αποστολές». Απολύτως ευθυγραμμισμένος ο Γερμανός ΥΠΕΞ κ. Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε: «Ξέρουμε ότι υπάρχει ένα θέμα με το όνομα, επειδή το θέτει ένα κράτος-μέλος, παρόλα αυτά η επίσημη θέση της Γερμανίας είναι ότι οι τρεις χώρες της Χάρτας της Αδριατικής πρέπει να λάβουν πρόσκληση ένταξης».
Ενθαρρυμένος από την ατμόσφαιρα στο Μόναχο, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι επανέλαβε ότι στο δίλημμα «όνομα ή ένταξη» η απάντηση είναι όνομα, ενώ ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα παραβιάζει την «αρχή της αλληλεγγύης» που ισχύει στη Συμμαχία απειλώντας με βέτο για ένα «διμερές πρόβλημα». Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, δέχθηκε με ικανοποίηση τη συμπαράσταση του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ενταξιακή προσπάθεια της χώρας του.
Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν είχαμε επίσημες αντιδράσεις αλλά είναι αυτονόητο ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός εν όψει της συνάντησης της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις την προσεχή Πέμπτη στην Ουάσιγκτον. Και προφανώς υπάρχει εντονότατη ενόχληση για το γεγονός ότι ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ κ. Α. Μιλόσοσκι, από τις ΗΠΑ όπου βρισκόταν, υποστήριξε ότι η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι «όμοια με εκείνη του 1992-3, όταν Ελληνες πολιτικοί επιχείρησαν να καλύψουν σκάνδαλα μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής».