Μια διαφορετική πρόταση για τα μάρμαρα του Παρθενώνα,απ΄τους κόλπους του Βατικανού.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

Μια διαφορετική πρόταση για τα μάρμαρα του Παρθενώνα,απ΄τους κόλπους του Βατικανού..

Μια διαφορετική πρόταση που ίσως θα επέτρεπε να επιστρέψουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα και πάλι στην Αθήνα ξεπερνώντας τα εμπόδια που συνεχώς προβάλλουν οι Βρετανοί επιχειρεί να θέσει ο ιταλικός Τύπος.
Συγκεκριμένα,η ιταλική εφημερίδα «Ιλ Τζιορνάλε ντελ Άρτε» φιλοξενεί τις προτάσεις του κ. Φραντσέσκο Μπουρανέλο,ο οποίος επί έντεκα χρόνια υπήρξε διευθυντής των Μουσείων του Βατικανού και τώρα ασχολείται με τον πολιτισμό στους κόλπους του "Παπικού συμβουλίου".
Η προτάση του κ.Μπουρανέλλο είναι,να ανακηρυχθεί το νέο Μουσείο της Ακροπόλεως σε ευρωπαϊκό μουσείο και να τεθεί υπό ευρωπαϊκή διεύθυνση!
Προτείνει να συγκεντρωθούν σ’ αυτό όλα τα γλυπτά, δηλαδή να επιστραφούν τα Ελγίνεια, αλλά όλα τα υπόλοιπα γλυπτά της Ακροπόλεως, όπου και αν βρίσκονται. Με την προϋπόθεση ότι όλα όσα επιστραφούν θα είναι "μόνιμες δωρεές", τυπικά δηλαδή ιδιοκτήτες θα παραμείνουν τα διάφορα μουσεία, στην περίπτωση των Ελγινείων το Βρετανικό Μουσείο.
Εκ πρώτης όψεως ακούγεται εξωφρενική, ίσως όμως να υποδεικνύει την ορθή διέξοδο από το σημερινό αδιέξοδο..

Η πρόταση πέφτει τώρα στο τραπέζι και θα χρειαστεί πολύ συζήτηση.Το πρώτο ερώτημα που τίθεται φυσικά είναι αν θα μπορούσε η ελληνική και η βρετανική πλευρά να συμφωνήσουν επί της προτάσεως Μπουρανέλο. Το θετικό της πρότασης πάντως είναι ότι ξεπερνά το στενά ιδιοκτησιακό επίπεδο της συζήτησης και με μια μέση λύση φέρνει στο προσκήνιο το ουσιαστικό: την ευρωπαϊκή αν μη τι άλλο οικουμενικότητα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Ίδωμεν..

8 σχόλια:

  1. Έξυπνη, ίσως, πρόταση αλλά προσωπικά προτιμώ να μείνουν εκεί που είναι. Άλλωστε πχ η είσοδος στο Βρετανικό Μουσείο είναι δωρεάν και τα θαυμάζει όλος ο κόσμος.

    Δωρεάν διαφήμιση (από πολλές απόψεις) αν μη τι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλη προταση αλλα οι αγγλοι δεν επροκειτε να επιστρεψουν τα μαρμαρα ποτε. Ο λογος ειναι ενας και αφορα τα χρηματα που εισπρατουν απο τους τουριστες για να τα δουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας είναι καλά οι άνθρωποι της εφημερίδας «Ιλ Τζιορνάλε ντελ Άρτε», διότι φαίνονται καλοπροαίρετοι άνθρωποι που κλίνουν προς την πλευρά του δίκαιου.

    Προσωπικά πιστεύω ότι τα μάρμαρα θα παραμείνουν στο εξωτερικό, όπου βρίσκονται τώρα. Αυτό δεν είναι κακό, διότι κάνουν γνωστή την Ελλάδα σ’ όλο τον κόσμο. Τελικά πρέπει να μάθουμε να κοιτάμε και πιο μακριά από τη μύτη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραιότατη παγίδα !

    Ετσι θα έχουν την πιστοποίηση του ελεύθερου Ελληνικού κράτους για την κυριότητα των ληστών ! Δηλαδή στα παιδιά μας δεν θα επιτραπεί να αποφασίσουν για την κληρονομιά τους ! Απίστευτο !
    Τι λέω .. σ΄αυτή τη χώρα ονομάσαμε τους αρχαιοκάπηλους δωρητές , δεν θα ευχαριστήσουμε το Βατικανό για τον χρόνο που αφιερώνει στα μεγάλα θέματά μας ?
    οπως και δήποτε !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 10.15 δεν ξερω αν ειδες τα θερμομετρα σημερα αλλα τοθς 38 C τους εχουμε για πλακα.Ποια ψυξη και παπαρες..
    Για την προταση,
    νομιζω πως ειναι μια πολυ καλη περιπτωση.
    Απ τη μια οι ακραοι σωβινιστες βρετανοι θα αισθανονται νικητες για τι τα μαρμαρα θα τους ανηκουν(αλλο που αν τελικα ερθουν δεν προκειται να επιτρεψουμε να ξαναβγουν απ την Ελλαδα ουτε με πολεμο)
    και απ την αλλη εμεις ευχαριστημενοι και περηφανοι που θα εκτιθονται στην Αθηνα.
    Και η πιτα ολοκληρη και ο σκυλος χορτατος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΣΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ ΕΧΩ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΣ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΥΣΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μια χαρά είναι τα Ελγίνεια εκεί όπου είναι.

    Να επιστρέψει πρώτα η Αθήνα τις αρχαιότητες και τα κειμήλια που Η ΙΔΙΑ έκλεψε από άλλες περιοχές τής Ελλάδας, και μετά να ζητήσει τα Ελγίνεια από το Λονδίνο.

    Τα κυκλαδίτικα ειδώλια του αρχαιοκάπηλου Γουλανδρή να επιστρέψουν στις Κυκλάδες.

    Οι βυζαντινές εικόνες τού Βυζαντινού Μουσείου να επιστρέψουν στον Μυστρά.

    Το αρχοντικό που ξήλωσε ο Μπενάκης να επιστρέψει στην Κοζάνη.

    Και μετά, να υπογράψω με τα δυο χέρια για να επιστρέψουν τα μάρμαρα τού Παρθενώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΝΩΝΥΜΕ [20 Ιούλιος 2008 1:33 μμ] ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ.
    ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΝΑ ΦΤΙΑΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΩΣΤΕ Η ΟΛΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΚΙΝΗΤΗΡΙΟ ΜΟΧΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ.
    ΑΡΚΕΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΑ ΚΑΡΠΩΝΟΝΤΑΝ ΟΙ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share