210% αύξηση επισκεψιμότητας σε αμερικανικά blogs τον τελευταίο χρόνο! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

210% αύξηση επισκεψιμότητας σε αμερικανικά blogs τον τελευταίο χρόνο!

Ο αμερικανός καθηγητής και δημοσιογράφος,-γνωστός και ως ο “πατέρας” των blogs -Νταν Γκίλμορ,βρέθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη και μίλησε στην ημερίδα “Συμμετοχική δημοσιογραφία: Blog και νέα μέσα”,στο “Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ”.Μεταξύ άλλων τόνισε πως τα νέα μέσα βοηθούν στον εκδημοκρατισμό των μίντια, καθώς το παγκόσμιο χωριό μπορεί να συμμετάσχει στα κοινά, ενώ επισήμανε πως δεν πρέπει να ρωτάμε αν τα blogs είναι δημοσιογραφία αλλά “τι είναι η δημοσιογραφία;”. Αφού έκανε μια αναδρομή στην ιστορία της ενημέρωσης και την εξέλιξη της δημοσιογραφίας, ο κ. Γκίλμορ τόνισε πως “όλοι είμαστε εν δυνάμει δημοσιογράφοι”, ενώ χαρακτήρισε τα ιστολόγια “πράξη δημοσιογραφίας”. Μάλιστα, ο επίσημος προσκεκλημένος του ΑΠΘ τάχθηκε και υπέρ της ανωνυμίας των bloggers που ζουν σε ανελεύθερα καθεστώτα, ενώ τόνισε πως στα χέρια των φοιτητών της δημοσιογραφίας είναι να “εφεύρουν το μέλλον”.

Την ίδια στιγμή στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η επισκεψιμότητα των blogs των δέκα μεγαλύτερων εφημερίδων των ΗΠΑ αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 210%!!
Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημερίδας παρουσιάστηκε από τον εκδότη του “Monthly Review” Βαγγέλη Χωραφά έρευνα με θέμα "Η πολιτική κουλτούρα των μπλογκ", στην οποία συμμετείχαν 773 διαχειριστές ή υπεύθυνοι blog. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, 9 στους 10 bloggers (91%) εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την πολιτική ενημέρωση που παρέχουν τα ΜΜΕ, την ίδια στιγμή που 8 στους 10 (76%) ενδιαφέρονται για την πολιτική. Επίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της "δημοσκόπησης", η πλειονότητα δημιούργησε το blog της, για να εκφράζει απόψεις (76%), ενώ αρκετοί αποφάσισαν να καταγράψουν και να μοιραστούν εμπειρίες (45%). Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που κατέφυγαν στη δημιουργία blog γιατί ήθελαν να κινητοποιήσουν άλλους σε κάποιες δραστηριότητες (28%) αλλά και για να επηρεάσουν τον τρόπο σκέψης κάποιων (25%). Στη "χρήση των blog από τις ελληνικές εφημερίδες" αναφέρθηκε τέλος η κ. Πασχαλία Σπυρίδου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, σχολιάζοντας ότι επί συνόλου 55 ελληνικών εφημερίδων, οι 35 διαθέτουν δικτυακό τόπο, ενώ μόλις οι τέσσερις απ' αυτές έχουν blog.
Bookmark and Share