"Βατοπαίδιο" ή "Βατοπέδιο"; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

"Βατοπαίδιο" ή "Βατοπέδιο";



Τελικά ποιό είναι σωστό το "Βατοπαίδιο" ή το "Βατοπέδιο"..;
Mπορεί η απορία να μοιάζει με το ανέκδοτο της ξανθιάς που ρωτάει να μάθει αν τον σωστό είναι... "Ιραν ή Ιράκ" αλλά για την απορία που έχει δημιουργηθεί σε αρκετό κόσμο τον τελευταίο καιρό λόγω της διαφορετικής εμφάνισης της λέξης σε εφημερίδες,τηλ.σταθμούς κλπ,απαντήσεις μας δίνει, μέσω email,ο φίλος του Greece Salonika ,Ιστορικός κ. Γ.Κ.:

"To όνομα του συγκεκριμένου μοναστηριού είναι κατά βάση σωστά γραμμένο όποια μορφή κι αν επιλέξετε.
Κι αυτό κυρίως γιατί η ιστορική έρευνα δεν έχει ακόμα οριστικά καταλήξει ως προς την ακριβή ημερομηνία έναρξης της ζωής του Μοναστηριού.
Με δυό λόγια λοιπόν:

  • Η μια θεωρία λέει πως η μονή ιδρύθηκε απ΄τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Α' κατά τον 4ο αιώνα.Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή ο υιός του Θεοδοσίου,ενώ ήταν ακόμα παιδί,ταξίδευε με πλοίο της αυτοκρατορίας ανοιχτά του Άθω.Το πλοίο όμως ναυάγησε και η Θεοτόκος έσωσε ως εκ θαύματος τον υιό του Αυτοκράτορα μεταφέροντάς τον στην ακτή όπου και τον εναπόθεσε πλάι σε μια βάτο (Βάτο-παίδιον).Έτσι λοιπόν ο Θεοδόσιος έχτισε τη μονή προς τιμήν της Θεοτόκου ονομάζοντάς την "Μονή Λαύρας Βατοπαιδίου".

  • Κατά την άλλη άποψη η μονή ονομάστηκε έτσι λόγω των πολλών βάτων που υπάρχουν στο πεδινό (πεδίο) κομμάτι γης στο οποίο έχει χτιστεί (Βάτο-πέδιον).
Εώς η επιστημονική έρευνα λοιπόν να καταλήξει κάπου και οι 2 λέξεις μπορούν εν δυνάμει να θεωρηθούν ως σωστές.
Αν θέλετε την ταπεινή μου άποψη πάντως η λέξη "Βατοπέδιον" είναι προτιμότερη.
Γ.Κ. Ιστορικός
Αθήνα"


**Προστέθηκε αργότερα,16/10,23:02',

Το giocondasmile.blogspot μας ενημέρωσε για σχετικό δημοσίευμα το οποίο έχει αναρτήσει για το ίδιο θέμα στις 16/9.Για μεταφορά στο εν λόγω δημοσίευμα πατήστε εδώ .

Bookmark and Share