Με σχεδόν επτά πολέμους στο... Βιετνάμ αντιστοιχεί η επιχείρηση διάσωσης της Γουόλ Στριτ, η ακριβότερη που έγινε ποτέ στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών!
Το ύψος των «πακέτων» αντιμετώπισης της πιστωτικής κρίσης που έχει ανακοινώσει η αμερικανική κυβέρνηση έχει ξεπεράσει ήδη τα 4,6 τρισ. δολάρια, ποσό που μπορεί να συγκριθεί μονάχα με το κόστος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου (3,6 τρισ. δολ.)!
Εξάλλου, σύμφωνα με υπολογισμούς των ειδικών το αστρονομικό ποσό των 8,5 τρισ. δολαρίων, το οποίο δέσμευσε τους τελευταίους 15 μήνες (δηλαδή από τότε που ξέσπασε η κρίση) η κυβέρνηση Μπους με στόχο τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού της συστήματος και την αναστήλωση της αμερικανικής οικονομίας, αναμένεται να εκτιναχθεί στα 10 τρισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2010...
Το ειδησεογραφικό... πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» αναθεώρησε πρόσφατα τις εκτιμήσεις του για τη συνολική δυνητική στήριξη που θα προσφέρουν οι ΗΠΑ από τα 7,7 στα 8,5 τρισ. δολάρια, συμπεριλαμβάνοντας στις μετρήσεις του και τις τελευταίες προτάσεις των Αμερικανών.
Από την πλευρά του ο γνωστός οικονομολόγος και επικεφαλής της Ritholtz Research, κ. Μπάρι Ρίθολτζ έσπευσε να προσφέρει τη βοήθειά του για να αποκτήσουν «σάρκα και οστά» οι... αριθμοί.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του το συνολικό πραγματικό κόστος των ποικίλων πακέτων διάσωσης (περιλαμβανομένης της Citi, αλλά μη περιλαμβανομένης της πρόσφατης ανακοίνωσης της FED για τα 800 δισ. δολάρια) ξεπερνά τα 4,6 τρισ. δολ., μέγεθος που αποδεικνύεται το «μεγαλύτερο κονδύλι στην αμερικανική ιστορία».
Είναι μάλιστα τόσο μεγάλο ώστε, σύμφωνα με τα προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό μεγέθη που διαθέτει ο κορυφαίος αναλυτής της Bianco Research Τζιμ Μπιάνκο, η διάσωση της Γουόλ Στριτ να «στοιχίζει περισσότερο απ’ όλα τα μεγάλα κονδύλια του προϋπολογισμού μαζί».
Το μοναδικό μάλιστα γεγονός στην αμερικανική ιστορία που έστω πλησιάζει σε κόστος εκείνο της πιστωτικής κρίσης είναι ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος..
Αξίζει τέλος να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι ο πόλεμος στο Βιετνάμ στοίχισε 698 δισ. δολάρια, η εισβολή στο Ιράκ 597 δισ. δολάρια, το New Deal 500 δισ. δολάρια, ο πόλεμος στην Κορέα 454 δισ. δολάρια, η αποστολή του Ανθρώπου στο Φεγγάρι μόλις 237 δισ. δολάρια, η εξαγορά της Λουιζιάνα 217 δισ. δολάρια, ενώ τα διαστημικά προγράμματα της NASA 851,2 δισ. δολάρια ... πηγή ημερησία
Post Top Ad
Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008
Home
Unlabelled
Ακρίβοτερη από 7 πολέμους του Βιετνάμ η κρίση στις ΗΠΑ.