Η προσφυγή που κατέθεσε η κυβέρνηση του κ.Γκρουέφσκι κατά της Ελλάδας στη Χάγη έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.Οι αντιδράσεις εστιάζονται στο χρόνο που επιλέχθηκε να κατατεθεί η προσφυγή στη Χάγη, στο περιεχόμενο του προσδοκώμενου αποτελέσματος και στις πιθανές συνέπειες μιας απόρριψης.
Οι κυριότερες αντιδράσεις:
- Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση,στο οποίο ανήκει και ο πρόεδρος της χώρας κ.Τσερβενκόφσκι,επέκρινε την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι αυτή δεν συμβουλεύτηκε την αντιπολίτευση και ότι η χρονική στιγμή δεν ήταν καθόλου καλή. Γιατί η σχετική διαδικασία έως την έκδοση της απόφασης θα διαρκέσει καιρό και έως τότε η χώρα σίγουρα θα μένει εκτός ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Γιʼ αυτό ζήτησε να δείξει η κυβέρνηση του ΒΜΡΟ κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης για"τη νεκρή περίοδο που θα ακολουθήσει"...
- Ο Κίρο Γκλιγκόροφ,ο γηραιός ηγέτης και πρώην πρόεδρος της χώρας εξέφρασε σκεπτικισμό, λέγοντας ότι"η προσφυγή δεν θα πετύχει", ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα διατηρεί το δικαίωμα βέτο για την είσοδο της χώρας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
- Στο ίσο μήκος ήταν η αντίδραση του Τίτο Πέτκοσφσκι, ηγέτη του Νέου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος,λέγοντας ότι"η κυβέρνηση επέλεξε τη χειρότερη εκδοχή από όλα τα πιθανά ενδεχόμενα".
- Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Λιούμπομιρ Φριτσκόφσκι υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση φέρνει τη χώρα στην απομόνωση και ότι η προσφυγή αποτελεί χτύπημα στις διαπραγματεύσεις.
- Ο επίσης πρώην υπουργός Εξωτερικών (επί εποχής προεδρίας Γκλιγκόροφ) Ντένκο Μάλεφσκι κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η ενέργειά της ξοδεύει τόσο ενέργεια όσο και χρόνο και"ότι απομακρύνεται από την υποχρέωσή της να επιδιώκει αμοιβαία αποδεκτή λύση".
- Από τα κόμματα της αλβανικής μειονότητας,ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών Μεντούχ Τάτσι δήλωσε ότι τα πολιτικά προβλήματα δεν λύνονται μέσω των δικαστηρίων. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ένταξη Αλί Αχμέτι, που συμμετέχει στην κυβέρνηση, ακόμη σιωπά. Ίσως γιατί στην τελευταία δημοσκόπηση το 69% των Αλβανών συμφωνεί να αλλάξει το όνομα της χώρας, για να μπορέσει να μπει στο ΝΑΤΟ...
Το VMRO,απ΄την άλλη μεριά,επέκρινε τους Τσερβένκοφσκι, Φριτσκόφσκι και Πέτκοφσκι, λέγοντας ότι "οι θέσεις τους είναι όμοιες με αυτές της κ. Μπακογιάννη..", επισημαίνοντάς τους ότι, αφού δεν βοηθούν, ας μη χειροτερεύουν την κατάσταση.
*Στο Greece-Salonika έχουμε τονίσει εδώ και μήνες πως ο κ.Γκρουέφσκι απλώς δεν επιθυμεί την είσοδο της χώρας στην ΕΕ τώρα..Το"γιατί"δείτε το πατώντας εδώ..