Σκληραίνουν τη στάση τους οι Κοσοβάροι ηγέτες διαβλέποντας"τεμαχισμό" του κρατιδίου. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Σκληραίνουν τη στάση τους οι Κοσοβάροι ηγέτες διαβλέποντας"τεμαχισμό" του κρατιδίου.

.
Ο πρόεδρος του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου, δήλωσε ότι η Πρίστινα δεν αποδέχεται το σχέδιο έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν, επειδή δεν ανταποκρίνεται στα βασικά στοιχεία που αφορούν την εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου.
«Το σχέδιο έξι σημείων των Ηνωμένων Εθνών είναι ένα σχέδιο που βάζει στην άκρη τους θεσμούς του Κοσόβου και η μορφή με την οποία παρουσιάζεται θέτει στην ουσία σε αμφισβήτηση την κυριαρχία του Κοσόβου. Ως τέτοιο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από μας»
τόνισε ο κ. Σεϊντίου.
Το Κόσοβο θα διατηρήσει σταθερή τη θέση του στο ζήτημα αυτό, υπογράμμισε επίσης. Υπενθυμίζεται ότι το Βελιγράδι έχει ήδη ταχθεί υπέρ του σχεδίου.

Η άρνηση των κυβερνώντων του Κοσόβου στο συγκεκριμένο σχέδιο προέκυψε από το φόβο πως μια πιθανή αυτονομία του βόρειου τμήματος της χώρας τους,το οποίο κατοικείται κυρίως από Σέρβους,μπορεί να προκύψει μετά την υιοθέτησή του εν λόγω σχεδίου καθώς,μέσω αυτού,η Σερβία επανακτά αρκετά δικαιώματα επικυριαρχίας στην περιοχή,για πρώτη φορά μετά από το διαμελισμό της χώρας..
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία θα παρουσιαστεί η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την αναδιάρθρωση της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο, της UNMIK.
Bookmark and Share