Στο Καστελόριζο,το ακριτικό νησί των 200 κατοίκων έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία …1.500 αμφιλεγόμενες συμβολαιογραφικές πράξεις μετεγγραφής ακινήτων, οι περισσότερες από τις οποίες σε αλλοδαπούς και ξένες εταιρίες αμφιλεγόμενης ταυτότητας, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι στη συνέχεια μεταγράφτηκαν με ιδιωτικά συμφωνητικά σε ιδιώτες και εταιρίες της .. Τουρκίας ( http://www.e-tipos.com/newsitem?id=62269)
«Το Καστελόριζο θα αναδειχθεί στο Βατοπαίδι του Αιγαίου» εκτιμούν τοπικοί παράγοντες, που καταβάλουν προσπάθειες να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της Ελληνικής Πολιτείας και προσθέτουν: «Οι γείτονές μας φαίνεται ότι αξιοποίησαν την ασυδοσία στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Καστελόριζου».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο ΕΤ, «η συντριπτική πλειοψηφία των πράξεων νομιμοποίησης στο Καστελόριζο έχει γίνει με τη μέθοδο της χρησικτησίας με βεβαίωση από δύο κατοίκους ότι κάποια έκταση ανήκει στον Α κάτοικο, βεβαίωση του δήμου ότι ο Α κάτοικος δεν οφείλει τέλος ακίνητης περιουσίας, συμβολαιογραφική πράξη και δήλωση στο υποθηκοφυλακείο με αυτά τα παραστατικά».
Σχετικά με το ενδιαφέρον της Τουρκίας για το Καστελόριζο, σημειώνεται ότι το Δεκέμβριο του 2000 Τούρκοι στρατιωτικοί κάλεσαν τους αμυντικούς ακολούθους ξένων πρεσβειών στην Άγκυρα για ενημέρωση. Η συζήτηση ήταν εφ’ όλης της ύλης των ελληνοτουρκικών και, μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά εκφράστηκε επισήμως η αμφισβήτηση από την Τουρκία της ελληνικής κυριαρχίας στο Καστελόριζο. Γραπτό κείμενο δεν δόθηκε, αλλά οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν τότε δεν διαψεύστηκαν ποτέ. Έκτοτε η Τουρκία υπενθυμίζει συστηματικά τα «ζωτικά συμφέροντά» της στην περιοχή.
Πριν από περίπου ένα χρόνο, εξάλλου, η Άγκυρα προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το Κάιρο, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη ελληνοαιγυπτιακές διαβουλεύσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία ζήτησε την εξαίρεση του Καστελόριζου από τη διαδικασία με επιχείρημα την πάγια θέση της ότι «τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα».
Μετά το πρόσφατο επεισόδιο με το νορβηγικό πλοίο ερευνών, Τούρκος διπλωμάτης, μιλώντας στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολού», υποστήριξε ότι τα ελληνικά διαβήματα απορρίφθηκαν γιατί οι έρευνες έγιναν «σε περιοχή τουρκικής δικαιοδοσίας». Ωστόσο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αρχικά προσπάθησε να αποκρύψει το γεγονός και στη συνέχεια να το υποβαθμίσει, εμφανίζεται...ικανοποιημένο από την έκβαση της υπόθεσης.
.
Post Top Ad
Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008
Home
Unlabelled
Στο στόχαστρο των Τούρκων το Καστελόριζο.