"Η Αλβανία στην Ευρωπαική Ένωση. Ναι μεν αλλά.." - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

"Η Αλβανία στην Ευρωπαική Ένωση. Ναι μεν αλλά.."

Εmail-άρθρο του κ.Σ.Κ.

"Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, κύριος Κουμουτσάκος δήλωσε σε αλβανικά μέσα ότι εντός των προσεχών ημερών, το ελληνικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει το σύμφωνο σταθεροποίησης και σύνδεσης της Αλβανίας με την Ε.Ε. Το σύμφωνο αυτό εξετάζεται από την επιτροπή εξωτερικών και αμύνης της Βουλής και λογικά μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί για ψήφιση. Η επικύρωση του συμφώνου αλλάζει αυτομάτως την σχέση της Ε.Ε. με την Αλβανία και από "πιθανή υποψήφια" την μετατρέπει σε "υποψήφια" προς ένταξη χώρα. Όμως, για να πάρει το χρίσμα της υποψήφιας μια χώρα, η ίδια η Ε.Ε. έχει θέσει κάποια κριτήρια, οικονομικά και πολιτικά..
  • Η Αλβανία δεν αναγνωρίζει την ελληνική (όπως και κάποιες μικρότερες) μειονότητα όπου αυτή υπάρχει. Συγκεκριμένα, αναγνωρίζει 99 χωριά ως μειονοτικά τα οποία δεν αντιστοιχούν ούτε στο 50% του ελληνικού πληθυσμού. Κάτοικοι περιοχών όπως η Χιμάρα, Αγ. Σαράντα, Κορυτσά δεν έχουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού ως Έλληνες. Η ρύθμιση αυτή έγινε το 1948 από τον δικτάτορα Χότζα με προφανείς σκοπιμότητες και ισχύει μέχρι σήμερα.
  • Η ελληνική γλώσσα πέραν του ότι δεν αποτελεί ως όφειλε δεύτερη επίσημη του κράτους, στις μη αναγνωρισμένες περιοχές όπου η χρήση της διωκόταν ποινικά μέχρι πρόσφατα, σήμερα δεν διδάσκεται καν.
  • 18 χρόνια μετά την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη, η Αλβανία είναι η μοναδική χώρα η οποία ακόμη δεν έχει επιστρέψει τις περιουσίες. Ειδικά στην περιοχή της ελληνικής κοινότητας, οι καταπατήσεις και οι αρπαγές είναι καθημερινό φαινόμενο. Υπάρχουν για το ίδιο θέμα 10 νόμοι και κατά περίπτωση εφαρμόζεται εκείνος που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του παρακράτους της Αλβανίας.
  • Προκειμένου να ασκήσεις το εκλογικό σου δικαίωμα στις "μειονοτικές" περιοχές θα πρέπει..

(..για τη συνέχεια πατήστε εδώ )

( Σε γενικές γραμμές συμφωνούμε με το άρθρο του φίλου Σ.Κ.. Ειδικά μάλιστα τη στιγμή που η ένταξη ή όχι μιας άλλης γειτονικής μας χώρας,της ΠΓΔΜ, έχει εξελιχθεί στο βασικότερο μοχλό πίεσης για την επίτευξη των εθνικών μας στόχων..

Bookmark and Share