Kίνα:Kοινωνική έκρηξη και αμφισβήτιση του καθεστώτος στη μεγαλύτερη χώρα του Κόσμου. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Kίνα:Kοινωνική έκρηξη και αμφισβήτιση του καθεστώτος στη μεγαλύτερη χώρα του Κόσμου.

Της κ.Έλενας Μπέλλη.

"Για την κομμουνιστική ηγεσία της Κίνας, το κακό ξεκίνησε μεν τον Μάιο με τον σεισμό που άφησε 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους άστεγους, επιδεινώθηκε, όμως, με την παγκόσμια οικονομική κρίση, για να φθάσει, τις τελευταίες ημέρες σε επίπεδα χωρίς προηγούμενο, με την κοινωνική αναταραχή να είναι σχεδόν πανταχού και καθημερινά παρούσα σε διάφορα σημεία της χώρας.
Για την Κίνα της άλλοτε διψήφιας οικονομικής ανάπτυξης και της ακάθεκτης, από το 2002, πορείας προς την κρατική αλλά και ιδιωτική ευρωστία, η οικονομική κρίση ισοδυναμεί με ευθεία αμφισβήτηση του ίδιου του καθεστώτος.
Τα γεγονότα το επιβεβαιώνουν: Λίγες χιλιάδες διαδηλωτές που επιτέθηκαν στα γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Λονγκνάν, στην επαρχία Γκανσού, υποχώρησαν μόνον όταν επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας και διατάχθηκε το κλείσιμο όλων των καταστημάτων.
Οι περίπου εννέα χιλιάδες απεργοί οδηγοί ταξί που διαδήλωσαν στις αρχές του μήνα στην Γιονγτσουάν κατά των αυξημένων τιμών στα καύσιμα κατέστρεψαν τρία οχήματα της αστυνομίας και έγιναν «παράδειγμα προς μίμηση» σε άλλες πόλεις της χώρας,
όπου οι οδηγοί ταξί επίσης κήρυξαν απεργία.
Χθες στο Γιονγτσουάν, οι μερικές εκατοντάδες οδηγοί ταξί απέργησαν ξανά, αυτή τη φορά εναντίον σχεδίου των αρχών να αυξήσουν τα μισθωμένα οχήματα που κυκλοφορούν στην πόλη.
Σε όλη την Κϊνα, ο φόβος των πολιτών είναι κοινός: Απώλεια εισοδήματος και ραγδαία επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, καθώς το κινεζικό ΑΕΠ αναμένεται φέτος να διαμορφωθεί στο 8% από - 18,5% πέρυσι.
Ο φόβος εντείνεται: Χιλιάδες βιοτεχνίες έβαλαν λουκέτο τους τελευταίους μήνες, αυξάνοντας τον αριθμό των ανέργων και φέρνοντας πλησιέστερα τους πολίτες στην κοινωνική αναταραχή.
«Η αστυνομία πρέπει να γνωρίζει πλήρως τις προκλήσεις που δημιουργεί η παγκόσμια οικονομική κρίση και να καταβάλουν την καλύτερη δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας», αναφέρει η...οδηγία που εξέδωσε χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μενγκ Γιαντσού.
Είναι η πρώτη δημόσια αναγνώριση της πραγματικής απειλής από την οικονομική κρίση: Αστεγοι, άνεργοι και απολυμένοι θα στραφούν κατά του κρατικού μηχανισμού και φυσικά κατά του ίδιου του Κ.Κ. Κίνας και η μόνη δυνατή απάντηση
είναι η... καταστολή".
Bookmark and Share