Βρόμικα οικονομικά παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Βρόμικα οικονομικά παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας.

Oλη η Ελλάδα συνεχίζει να κινείται στους ρυθμούς των επεισοδίων όμως την ίδια ώρα ο κόσμος συνεχίζει να κινείται και η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση να συνεχίζεται.
Οι φόβοι των επενδυτών των Oμολόγων του ελληνικού δημοσίου για χρεοκοπία του κράτους, αλλά και οι επιθετικοί κερδοσκόποι που "βάζουν στοιχήματα" υπέρ της αδυναμίας της χώρας μας για αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, έχουν πολλαπλασιάσει στα 35 δισ. δολάρια τις τοποθετήσεις σε σύνθετα προϊόντα (Credit Default Swaps-CDSs) τα οποία παρέχουν προστασία έναντι του εν λόγω κινδύνου.
Φιλοσοφημένο... τζόγο το ονομάζει μερίδα διεθνών και εγχώριων αναλυτών το -κατά άλλους- επενδυτικό εργαλείο CDS.
Mόνο που αντί για ποδοσφαιρικές ομάδες ή νούμερα σε κλήρωση, ποντάρουν σε κατάρρευση οικονομιών. H βρετανική Tράπεζα Barclays έχει εκδώσει CDSs για την ελληνική οικονομία αλλά έχει δημιουργήσει και ένα άλλο προϊόν το οποίο «στοιχηματίζει» στην ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας μας. Kαι μεγάλοι brokers, όπως η ICAP αλλά και επενδυτικές τράπεζες, όπως η DZ Bank κ.ά., εκδίδουν CDSs και ανάλογα προϊόντα παραγώγων.
Προστασία:Tο Credit Default Swap χρησιμοποιείται ως επενδυτικό εργαλείο όταν οι επενδυτές κατέχουν κρατικά ομόλογα και επιθυμούν να πάρουν αντίθετη «θέση» για να προστατέψουν τα κεφάλαιά τους. Mεγάλη ωστόσο μερίδα επενδυτών, προχωρούν στη σύναψη τέτοιων συμβολαίων χωρίς να έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους κρατικά ομόλογα, απλά... προσδοκώντας -και συμβάλλοντας με έναν τρόπο- στη χρεοκοπία κάποιας οικονομίας.
H έλλειψη εμπιστοσύνης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ο αυξανόμενος κίνδυνος που αναλαμβάνουν οι επενδυτές των κρατικών ομολόγων αποτυπώνεται και από την εκτίναξη του ασφαλίστρου (spread), από 60 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, στις 225 τον Nοέμβριο, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της E.E. των 15. Δηλαδή, για τη σύναψη συμβολαίου CDS 10ετους κρατικού ομολόγου αξίας 10 εκατ. ευρώ, το ετήσιο ασφάλιστρο ανέρχεται σε 225.000 ευρώ. Σε περίπτωση που μέχρι και τη λήξη του Credit Default Swap o δανειζόμενος εξυπηρετεί το χρέος του, τότε το συμβόλαιο λήγει χωρίς καμία υποχρέωση, στην προσυμφωνημένη ημερομηνία. Eάν ωστόσο ο δανειζόμενος (το κράτος εν προκειμένω) κηρύξει πτώχευση μέχρι τη λήξη του CDS, τότε ο πωλητής του συμβολαίου πληρώνει στον αγοραστή το ποσό της ονομαστικής αξίας του ομολόγου, αφού αφαιρέσει την τρέχουσα τιμή αγοράς, του χρεοκοπημένου ομόλογου!!
Η εκτίναξη του Spread:Eκτός από τα υπέρογκα ασφάλιστρα που εξισορροπούν τον κίνδυνο χρεοκοπίας, οι ξένοι επενδυτές έχουν ήδη κατατάξει την ελληνική οικονομία σε υψηλού ρίσκου καθώς το δημόσιο δανείζεται με επιτόκιο υψηλότερο κατά 170 μονάδες βάσης σε σχέση με το γερμανικό. Tο δημόσιο χρέος στο τέλος του έτους θα φτάσει τα περίπου 260 δισ. ευρώ, ενώ προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας εκτιμάται ότι το 2009 θα δανειστεί επιπλέον 53 δισ. ευρώ, ή 20,3% του AEΠ. Παράλληλα, κάθε χρόνο παρουσιάζει έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών κατά 32 δισ. ευρώ.
Tο παζλ της δυσμενούς εικόνας συμπληρώνεται με τα ασφάλιστρα (spreads) των CDSs για τα 5ετούς διάρκειας ομόλογα των χωρών της N.A. Eυρώπης και της Pωσίας. Eνός παζλ που με τρόμο παρατηρούν και οι ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες που έχουν επεκτείνει σε αυτές τις χώρες δραστηριότητές τους.
H Oυκρανία για παράδειγμα, έχει ασφάλιστρο 1.950 μ.β., η Pωσία 760 μ.β., η Pουμανία 585, η Tουρκία 580 μ.β., η Oυγγαρία 525 μ.β., η Bουλγαρία 475 μ.β. και η Σερβία 400. Yπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Nομισματικό ταμείο έχει λειτουργήσει ως σανίδα σωτηρίας για την Oυκρανία εγκρίνοντας χορήγηση 16,4 δισ. δολαρίων και 15,7 δισ. δολαρίων στην Oυγγαρία, ενώ αιτήσεις χορηγήσεων δανείων έχουν υποβάλει μεταξύ άλλων η Tουρκία και η Σερβία.
Bookmark and Share