Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και οι πρόσφατες αναταραχές που αυξάνουν τον πολιτικό κίνδυνο της χώρας,εκτίναξαν το spread των δεκαετών ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα ρεκόρ,πάνω από τις 190 μονάδες βάσης σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα!
Παράλληλα, η τεταμένη κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό και οι φόβοι των ξένων διαχειριστών πώς η Ελλάδα μπορεί να εισέλθει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο σε συνδυασμό με μια εξαιρετικά ρευστή οικονομία, οδηγεί σε ρευστοποιήσεις ελληνικών ομολόγων από πλευράς ξένων.
Η άνοδος των spreads καθιστά σχεδόν «απαγορευτικό» τον δανεισμό του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα και επιτείνει το ήδη αρνητικό κλίμα. Το Δημόσιο θα πρέπει να βρει κάπου 55 δισεκατομμύρια ευρώ για να αποπληρώσει τόκους, να εκτελέσει τον προϋπολογισμό αλλά και αν ενισχύσει τις τράπεζες. Και αυτή η διαφορά του 2% στο spread σημαίνει ακριβότερο δανεισμό για το ελληνικό Δημόσιο, κάτι που συμβαίνει και με την Ιταλία.
Αλλά παρόλο που το μεγάλο spread σημαίνει και σημαντικές αποδόσεις για όποιον αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα, οι ξένοι εξακολουθούν να μην τα προτιμούν και οι συναλλαγές σε αυτά πέφτουν. Ο λόγος είναι ότι οι προοπτικές της οικονομίας διαγράφονται δυσοίωνες σύμφωνα και με νέα έκθεση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody’s, που προχώρησε σε υποβάθμιση της αξιολόγησης των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς. σε “negative” από “stable” την οικονομική ευρωστία (BFSR) και τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση.
Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ θα υποχωρήσει κάτω του 2% το 2009, από 4,3% κατά μέσο όρο την τελευταία δεκαετία. Επίσης μιλά για ενδείξεις ακόμη μεγαλύτερης επιβράδυνσης, «δεδομένης της ικανότητας και του βαθμού ευελιξίας της κυβέρνησης να δώσει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα και να περιορίσει τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης, που είναι περιορισμένη από τα ήδη υψηλά επίπεδα του δημόσιου χρέους και το υψηλό κόστος δανεισμού».
Οι λόγοι για τους οποίους η Moody’s υποβαθμίζει το outlook των τεσσάρων τραπεζών είναι το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η έκθεση των τραπεζών στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στη ναυτιλία που όπως εκτιμάται θα πιέσει την κερδοφορία των τραπεζών. Ειδικότερα αναφέρει η έκθεση:
Το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στις οποίες δραστηριοποιούνται ενεργά οι ελληνικές τράπεζες. Σε αυτό προστίθεται η εκτιμώμενη επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε επίπεδα κάτω του 2%, αλλά και η δυστοκία της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει μέτρα ανάκαμψης εξαιτίας του ήδη υψηλού δημόσιου χρέους και του αυξημένου κόστους δανεισμού.
Η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στον τομέα της ναυτιλίας, ο οποίος αντιμετωπίζει σημαντικές πιέσεις λόγω της κατακόρυφης πτώσης των ναύλων. Με τις τράπεζες να αυξάνουν την έκθεσή τους σε ναυτιλιακές και τους ιδιοκτήτες τους τα τελευταία χρόνια, η Moody’s εκτιμά ότι τα εν λόγω χαρτοφυλάκια χορηγήσεων θα δεχτούν πιέσεις. Η επιβράδυνση της οικονομίας αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας και στην συνεπακόλουθη αδυναμία των ελληνικών νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Πιέσεις στην κερδοφορία των τραπεζών, λόγω μείωσης των επενδύσεων, πιέσεων στα επιτοκιακά περιθώρια και πιθανή αύξηση στα κόστη δανεισμού. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες βρισκόμενες αντιμέτωπες με κυβερνητικές πιέσεις για την προώθηση φιλολαϊκών μέτρων, αλλά και με την αρνητικά διακείμενη σε αυτές κοινή γνώμη, δεν έχουν την ευελιξία της επανατιμολόγησης των χορηγήσεων ώστε να αντανακλούν το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης αλλά ενδεχομένως, και το υψηλότερο ρίσκο που αναλαμβάνουν. Η Moody’s αναμένει αύξηση των επισφαλών δανείων, καθιστώντας επιτακτική την αύξηση των προβλέψεων από τις τράπεζες.
Οσον αφορά το «πακέτο» των 28 δισ. για τη στήριξη των τραπεζών η Moody’s εκτιμά ότι θα αμβλύνει κάπως τις ανησυχίες σχετικά με την δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων για εκείνες τις τράπεζες που εξαρτώνται από τις αγορές κεφαλαίου για να ενισχύσουν την ρευστότητά τους, ενώ η κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών θα επιτρέψουν πιθανότατα στις τράπεζες να διατηρήσουν τα κεφάλαιά τους στα επίπεδα που ορίζουν οι εποπτικοί κανόνες.
Ωστόσο, η Moody’s προβλέπει ότι μπορεί οι τράπεζες να διευκολυνθούν από το πακέτο της κυβερνητικής ενίσχυσης, όμως θα περιοριστεί η στρατηγική τους ευελιξία λόγω των περιορισμών που θα επιβάλλει η συμμετοχή του δημοσίου και η είσοδος των κρατικών επιτρόπων στις τράπεζες.
Post Top Ad
Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008
Home
Unlabelled
Στα αζήτητα τα ομόλογα,σοβαρά προβλήματα στην Ελληνική οικονομία.