Τίτλοι τέλους για τον "πατέρα της σύγκρουσης των πολιτισμών." - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Τίτλοι τέλους για τον "πατέρα της σύγκρουσης των πολιτισμών."

Υπό τη σκιά των νέων πολεμικών συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας, απεβίωσε ο «πατέρας» της «σύγκρουσης των πολιτισμών», Σάμιουελ Χάντινγκτον(φωτογ.).
Ο αμερικανός πολιτικός επιστήμονας, ο οποίος έγινε γνωστός κυρίως για τις θέσεις του γύρω από την μεταψυχροπολεμική νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων στο έργο του Σύγκρουση Πολιτισμών, έφυγε από την ζωή χθες σε ηλικία 81 ετών στη Μασαχουσέτη.
Το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Η σύγκρουση των πολιτισμών και η νέα τάξη του κόσμου» γράφτηκε το 1996 και μεταφράστηκε σε 39 γλώσσες. Σε αυτό υποστήριζε ότι οι μελλοντικές συγκρούσεις μεταξύ των λαών θα έχουν ως βάση τη θρησκεία και την κουλτούρα και όχι πλέον την ιδεολογία. Ο Χάντινγκτον θεώρησε ότι οι πληθυσμοί της γης χωρίζονται κυρίως από τις θρησκευτικές τους παραδόσεις (με κύριες τον Χριστιανισμό, το Ισλάμ, τον Ινδουισμό και τον Κομφουκιανισμό) και υποστήριξε ότι η σύγκρουση μεταξύ των αντίπαλων αυτών παραδόσεων είναι αναπόφευκτη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πτώση του τείχους του Βερολίνου το 1989 σηματοδότησε το τέλος της ιδεολογικής αντιπαράθεσης και άνοιξε τον δρόμο για μια νέα μορφή σύγκρουσης, στην οποία θα πρωταγωνιστούν οι πολιτισμοί τους οποίους διαχωρίζει κυρίως βάση θρησκευτικών γραμμών.
Η θεωρία του αυτή έγινε περισσότερο επίκαιρη από ποτέ μετά από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ από την ισλαμική οργάνωση Αλ Κάιντα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης μεταξύ του Ισλάμ και της Δύσης. Η θέση...
του Χάντινγκτον, «Η Δύση εναντίον όλων των άλλων» έγινε αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης και κριτικής, καθώς θεωρήθηκε απλοϊκή μέσα στο παγκόσμιο περίπλοκο σκηνικό της διαρκούς σύγκρουσης. Ωστόσο, ο ίδιος, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Islamica το 2007, είχε δηλώσει: «Το επιχείρημά μου παραμένει ότι οι πολιτιστικές ταυτότητες και οι εξ αυτών διαμορφωμένες «συγγένειες» και αντιπαραθέσεις, όχι μόνο θα παίξουν ρόλο στο μέλλον, αλλά θα διαδραματίσουν κυρίαρχο ρόλο στις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ των κρατών».
Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι, για όσους διαφωνούν με τις θεωρίες του Χάντινγκτον είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι, παρότι ο ίδιος δήλωνε ότι υποστήριζε τους Δημοκρατικούς, το βιβλίο του αποτέλεσε ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία στα χέρια των νεο-συντηρητικών που κατέκλυσαν τον Λευκό Οίκο επί της θητείας του Τζορτζ Μπους. Παράλληλα, οι πολέμιοί του δεν παύουν να επισημαίνουν ότι το διάσημο δοκίμιο του Χάντινγκτον έδωσε ιδεολογικό άλλοθι στους καταστροφικούς πολέμους που διεξήγαγε η Ουάσινγκτον μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Με το βιβλίο του «Ποιοι είμαστε; Οι προκλήσεις για την εθνική ταυτότητα της Αμερικής», ο Χάντινγκτον προβλημάτισε για ακόμα μια φορά, πυροδοτώντας το δημόσιο διάλογο στις ΗΠΑ, καθώς υποστήριζε ότι η όλο και μεγαλύτερη επιρροή των μεξικανών μεταναστών στις ΗΠΑ θα αλλοιώσει σταδιακά την «παραδοσιακή αμερικανική ταυτότητα» και την «εθνική ενότητα».
Χαρακτηριζόμενος από πολλούς ως ένας από τους πολιτικούς επιστήμονες που άσκησε την μεγαλύτερη επιρροή τα τελευταία 50 χρόνια, ο Χάντινγκτον δεν σταμάτησε να διδάσκει παρά το 2007, ύστερα 58 χρόνια προσφοράς. Συνολικά έγραψε και επιμελήθηκε 17 βιβλία και 90 επιστημονικά άρθρα για την αμερικανική πολιτική, τον εκδημοκρατισμό, τη στρατιωτική πολιτική, τη στρατηγική, την αναπτυξιακή πολιτική.
Ο Σάμιουελ Φίλιπς Χάντινγκτον γεννήθηκε στις 18 Απριλίου του 1927 στη Νέα Υόρκη. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Γέιλ σε ηλικία 18 ετών. Άρχισε να διδάσκει στο Χάρβαρντ σε ηλικία 23 ετών. Από το 1977 μέχρι το 1978 διετέλεσε σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρώην Αμερικανού προέδρου Τζίμι Κάρτερ.
:


Bookmark and Share