Ελλάδα:Αριθμοί του 1940 στα συσσίτια του 2009! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

Ελλάδα:Αριθμοί του 1940 στα συσσίτια του 2009!

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι πανελλαδικά κατέφυγαν τις φετινές γιορτές σε οργανωμένα συσσίτια που διοργανώνουν η Εκκλησία, οι Δήμοι και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Αριθμός που εντυπωσιάζει, καθώς είναι ο μεγαλύτερος, μετά την κατοχή του 1940..! Οι ενασχολούμενοι με το αντικείμενο φορείς προβλέπουν ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν αποκλείεται το νούμερο να παγιωθεί και να αυξηθεί στο μέλλον.
Οι συνάνθρωποί μας αυτοί, που λαμβάνουν συσσίτια είναι κατά κύριο λόγο: άπορες οικογένειες, αναξιοπαθούντες και μοναχικοί πολίτες, περιθωριακοί, οικονομικοί μετανάστες, συνταξιούχοι των 300 ευρώ, που δεν έχουν ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον. Πρόκειται για ανθρώπους που δεν μπορούν να πληρώσουν το νοίκι, τους λογαριασμούς και τα φάρμακά τους.Στην κατηγορία αυτή τον τελευταίο χρόνο έχουν προστεθεί και οι
νεόπτωχοι. Ανθρωποι που έχασαν τις δουλειές τους, τα σπίτια τους λόγω χρεών στις τράπεζες ή ακόμα και στην Εφορία. Οι γυναίκες αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών (άγαμες μητέρες, χήρες) που έχουν να φροντίσουν τον εαυτό τους, αλλά και τα μέλη της οικογένειάς τους, οι άνεργοι άνω των 40 ετών με φτωχά επαγγελματικά προσόντα, που δυσκολεύονται να βρουν δουλειά ή υποαπασχολούνται, οι νεαρές οικογένειες με παιδιά σε μικρή ηλικία και οι μετανάστριες, που ψάχνουν για πρώτη φορά δουλειά επειδή οι άνδρες τους έμειναν άνεργοι.
«Πολλοί από αυτούς τους αναξιοπαθούντες έχουν πληγωμένη υπερηφάνεια. Είναι άνθρωποι που στο παρελθόν έζησαν κάτω από καλύτερες συνθήκες και τώρα είναι υποχρεωμένοι να δεχτούν φροντίδα είτε γιατί είναι μόνοι και ανήμποροι είτε γιατί η ζωή τους γκρεμίζεται από ένα τυχαίο γεγονός είτε γιατί "εισέπραξαν" την αδιαφορία των οικογενειών τους», μας λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Ολγα Στασινοπούλου.
«Είναι γεγονός», προσθέτει, «ότι τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε την ύπαρξη ενός νέου τύπου φτώχειας, που πλήττει πολλές και εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους κατηγορίες ανθρώπων. Απειλεί μορφές νοικοκυριών, που μέχρι σήμερα έμεναν στη σκιά των αναλύσεων και των μέτρων κοινωνικής προστασίας. Στις μεγάλες πόλεις, το πρόβλημα αγγίζει σχεδόν κάθε γειτονιά και εδώ αξιολογείται η ουσιαστική εθελοντική προσφορά της Εκκλησίας μέσω των ενοριών.
Η Αθήνα και ο Πειραιάς έχουν το 45% των αστέγων και απόρων όλης της χώρας. Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, έχουμε ένα κράτος, που έχει αφήσει την ανθρωπιστική μέριμνα στο έλεος του θεού».
Η οικονομική κρίση, αλλά και η μη καταβολή κονδυλίων σε φορείς, που ασχολούνται με την παροχή υπηρεσιών πρόνοιας, έχει φέρει πολλούς φορείς (δήμους, ασχολούμενους με προγράμματα «Βοήθειας στο Σπίτι» όπως τον ΕΕΣ, «Χαμόγελο του Παιδιού», «Παιδικά Χωριά-SOS» κ.λπ.) σε δύσκολη κατάσταση. Μάλιστα, αρκετοί εργαζόμενοι των φορέων αυτών κινδύνεψαν να μην πάρουν δώρο Χριστουγέννων από τη μη έγκαιρη καταβολή κονδυλίων από πλευράς της Πολιτείας.
Σε αυτό το αδιέξοδο, προστέθηκε και άλλη μια τροχοπέδη, που βάζει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως στον δήμο Θεσσαλονίκης και αλλού, δεν εγκρίνει τέτοιου είδους δαπάνες στους ΟΤΑ, γεγονός, που καταγγέλθηκε για τελευταία φορά στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ (αρχές Δεκεμβρίου) στη Θεσσαλονίκη.
Οι περισσότεροι δήμοι στη χώρα έχουν καταφέρει καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου να συνεργάζονται με τον εμπορικό κόσμο αλλά και την Εκκλησία, χρηματοδοτώντας τα συσσίτια των ενοριών βρίσκοντας μεγάλους χορηγούς.
«Τηρούμε τη σύσταση προτροπή τού Αρχιεπισκόπου για στήριξη των αδυνάτων» -μας δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Χριστιανικής Αλληλεγγύης, της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου. Σε 75 από τους 145 ναούς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών λειτουργούν «Κέντρα Ενοριακής Αγάπης». Μόνο στις ενορίες, που υπάγονται στη Μητρόπολη Αθηνών, μοιράζονται καθημερινά μεσημέρι-βράδυ περίπου 4.400 μερίδες φαγητού σε αστέγους, απόρους και ηλικιωμένους. Στους ανήμπορους, το φαγητό διανέμεται κατ' οίκον από τους εθελοντές της Αρχιεπισκοπής.
Πολύ έντονο πρόβλημα με τη χορήγηση συσσιτίων αντιπετωπίζουν οι φτωχογειτονιές του Πειραιά, λόγω των υψηλών ποσοστών ανεργίας στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Εκεί η Εκκλησία διαθέτει έναν οργανωμένο μηχανισμό και προσφέρει συσσίτια σε καθημερινή βάση σε 14 ενορίες.
Ανάλογη αρωγή προσφέρουν και άλλες μητροπόλεις.
Εκτός της Εκκλησίας, συσσίτια πανελλαδικά προσφέρει και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, διά του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας και με επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας. Καθημερινά ο ΕΕΣ παρέχει σίτιση σε 466 άτομα. Μέσω του Κοινωνικού Ξενώνα Αστέγων ΕΕΣ (Επίκουρου 34, Αθήνα) προσφέρονται καθημερινά τρία γεύματα σε 100 άτομα.
Την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, πρόσφερε 10.000 «Γεύματα Αγάπης», οι δε εθελόντριες του ΕΕΣ μοίρασαν 2.400 μερίδες σε μεμονωμένα άτομα και οικογένειες Αφγανών που διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονος Αχαρνών.(αναδημοσίευση απ΄την Ελευθεροτυπία)
Στήριξη προσφέρεται και στον Πειραιά σε μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, μοναχικούς ηλικιωμένους, μακροχρόνια ανέργους, άτομα με προβλήματα υγείας, πρόσφυγες, μετανάστες.
Στον Κοινωνικό Ξενώνα Αστέγων, δεδομένη είναι η αρωγή που προσφέρει ο Δήμος Αθηναίων σε αστέγους, ανήμπορους πολίτες(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα"Ελευθεροτυπία").
Bookmark and Share