"Ο σκαντζόχοιρος και η αλεπού". - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009

"Ο σκαντζόχοιρος και η αλεπού".

*Μεταφρασμένη αναδημοσίευση
απ'την εφημερίδα

Η αέναη διαμάχη ανάμεσα στο Ισραήλ και τους αντιπάλους του θυμίζει την ιστορία του σκαντζόχοιρου και της αλεπούς. Η αλεπού, έχει γράψει ο ποιητής Αρχίλοχος, γνωρίζει πολλά πράγματα. Ο σκαντζόχοιρος ένα, αλλά καλό.
Κάποτε- από τις αρχές του 20ού αιώνα έως και το 1973- οι Εβραίοι είχαν το ρόλο του σκαντζόχοιρου. Ο σιωνισμός, παρά τις πολλές πτυχές του ή τις κλίκες εξτρεμιστών, περιστρεφόταν γύρω από μία ξεκάθαρη ιδέα: τη δημιουργία και τη διατήρηση ενός κράτους. Η επίτευξη του στόχου αυτού προϋπέθετε ανθρώπους και όπλα. Όσο περισσότερα, τόσο καλύτερα. Η νομιμοποίηση, η ειρήνη, η οικονομική ανάπτυξη ήταν δευτερεύοντα στοιχεία. Τα αραβικά κράτη από την άλλη ήταν η «αλεπού», καθώς προσπαθούσαν να διευθετήσουν πολλά πράγματα ταυτοχρόνως.
Σήμερα οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Το Ισραήλ βγήκε νικητής από τη δεύτερη ιντιφάντα το 2005 και στη συνέχεια άρχισε να αποσύρει τους οικισμούς του από τη Γάζα. Βομβάρδισε το Λίβανο το 2006, όχι απλώς για τη «νίκη», αλλά για έναν πολύ πιο φιλόδοξο στόχο, αυτόν της «ηρεμίας». Το μεγάλο πρόβλημά του, ωστόσο, είναι ότι δεν έχει καταφέρει να πετύχει μέχρι σήμερα τους εθνικούς του στόχους. Τα σύνορά του παραμένουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Είναι προφανές ότι σήμερα αποτελεί την «αλεπού».
Αντιθέτως, η Χαμάς έχει εξελιχθεί σε «σκαντζόχοιρο». Μετά την...
εκλογική της νίκη το 2006, το Ισραήλ, οι Αιγύπτιοι, ακόμη και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, προειδοποίησαν τη Χαμάς να μην επαναλάβει τις επιθέσεις με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ. Η Χαμάς όμως γνωρίζει ένα πράγμα και καλό. Η ίδια το ονομάζει «αντίσταση». Μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης στη Δύση το ονομάζει «τέλος στην κατοχή». Ο καθένας μπορεί να ερμηνεύει τους όρους αυτούς κατά το δοκούν.
Η Χαμάς επιβεβαιώνει σε κάθε δυσκολία ακριβώς χάρη στην απήχηση, που έχει το μήνυμά της αυτό. Στηρίζει δε αυτή τη στρατηγική της στην πεποίθηση ότι ανθρωπιστικοί και διπλωματικοί λόγοι θα βάζουν φραγμό στις επιθέσεις του Ισραήλ. Πιστεύει ότι όσοι οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίζονται, εκείνη θα κερδίζει την κοινή γνώμη με το μέρος της. Είναι τέλος απόλυτα πεπεισμένη ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί ανακατάληψη της Γάζας. Κάτι τέτοιο θα είχε επιπλοκές και υψηλό κόστος. Με λίγα λόγια, η Χαμάς πιστεύει ότι το Ισραήλ μπορεί να κάνει πολλά και να τα κάνει καλά, αλλά δεν θα πετύχει στο πιο βασικό.
Bookmark and Share