Έτσι λοιπόν με την πρώτη επιδρομή Ισραηλινών στη Γάζα αλλά και με τις πρώτες κόντρες Ρωσίας-Ουκρανίας σχετικά με το φυσικό αέριο, το Ελληνικό καρτέλ που διαχειρίζεται τις τιμές των πετρελαιοειδών ξεκίνησε και τις αυξήσεις ,καθώς την τελευταία εβδομάδα δέκα ολόκληρα λεπτά «τσίμπησε» η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης και κατά σχεδόν τέσσερα λεπτά εκτιμάται ότι αυξήθηκε η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης!
Στις 2 Ιανουαρίου (λίγα εικοσιτετράωρα πριν ξεσπάσει η ρωσοουκρανική διένεξη), η τιμή που έδινε η ΕΚΟ για πετρέλαιο θέρμανσης σε Αττική και Θεσσαλονίκη ήταν 40,4 λεπτά το λίτρο για παραδόσεις 1.000 λίτρων και άνω. Την Τετάρτη η τιμή της ΕΚΟ είχε φθάσει στα 48,2 λεπτά, ενώ χθες η εταιρεία ανακοίνωσε 49,7 λεπτά. Δηλαδή την εβδομάδα της κρίσης η τιμή πώλησης στη θέρμανση αυξήθηκε κατά 23%, ενώ σε ανάλογες ανατιμήσεις προχώρησε το σύνολο των εταιρειών εμπορίας της ελληνικής αγοράς.
Στέλεχος της αγοράς εκτιμά ότι μια τιμοληψία σήμερα θα έδειχνε μέση τιμή 84 λεπτά το λίτρο, από 80 λεπτά στις αρχές Ιανουαρίου τους ίδιους λόγους αυξήθηκε και η τιμή της βενζίνης, καθώς αν γινόταν σήμερα τιμοληψία, στέλεχος της αγοράς εκτιμά ότι θα έδειχνε 84 λεπτά το λίτρο μέση τιμή χώρας, από 80 λεπτά στις αρχές Ιανουαρίου. Τα ανησυχητικά μηνύματα στο μέτωπο της ενέργειας πάντως, μετά την πλήρη διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, κυριάρχησαν τις τελευταίες ημέρες στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων.
Για την ακρίβεια, από τα 42 δολάρια το βαρέλι που ήταν η τιμή του πετρελαίου μπρεντ τις πρώτες ημέρες του έτους, ξεπέρασε την Τρίτη τα 50 δολάρια το βαρέλι- ανατιμήθηκε δηλαδή κατά 8 δολάρια- για να αρχίσει από την Τετάρτη να υποχωρεί (45 δολ. χθες), λόγω της μεγαλύτερης του αναμενόμενου αύξησης των αμερικανικών αποθεμάτων αργού. Διεθνείς αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται οι τιμές να ξαναπάρουν την ανιούσα, αφού ακόμη και αν επιλυθεί η ρωσοουκρανική διένεξη, αφενός θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές ημέρες μέχρι να ομαλοποιηθεί η τροφοδοσία της Ευρώπης, αφετέρου θα παραμείνει ανοιχτό το άλλο καυτό μέτωπο, αυτό της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Πόσω μάλλον- όπως λένε εκπρόσωποι της αγοράς- εάν διευρυνθούν οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Βόρειο Ισραήλ ύστερα και από τις τελευταίες κινητοποιήσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο..