Μόνο με βίζα στις ΗΠΑ οι Έλληνες και το 2009, - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Μόνο με βίζα στις ΗΠΑ οι Έλληνες και το 2009,

παρά τις διαβεβαιώσεις του Αμερικανού Πρέσβη η Ελλάδα παραμένει στη "μαύρη λίστα"..
..
Περίεργα παιχνίδια με τη βίζα, σε βάρος της Ελλάδας, εξακολουθούν να παίζουν οι ΗΠΑ. Τη στιγμή που ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας Ντ. Σπέκχαρτ δηλώνει πως ελπίζει το θέμα να λυθεί μέσα στο 2009, η αμερικανική αντιπροσωπεία στην Ε.Ε., σε εμπιστευτικές της συνομιλίες με Ευρωπαίους ειδικούς σε θέματα αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να καταργηθεί η βίζα στις πέντε χώρες-μέλη της Ε.Ε. όπου ισχύει ακόμη.
Επίσημο έγγραφο που σύμφωνα που υποστηρίζει πως έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» αναφέρει επί λέξει πως «οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν βλέπουν πιθανότητες περαιτέρω επέκτασης του προγράμματος κατάργησης της βίζας (Visa Waiver Program) στα πέντε κράτη-μέλη της Ε.Ε. που δεν καλύπτονται ακόμη από αυτό».Τα κράτη αυτά, εκτός της Ελλάδας, είναι η Σλοβακία, η Λιθουανία, η Κύπρος και η Μάλτα.
Τέσσερα κράτη-μέλη έχουν ήδη υπογράψει διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ για κατάργηση της βίζας (Τσεχία, Ουγγαρία, Λετονία, Εσθονία). Κατ' απαίτηση των ΗΠΑ, οι χώρες αυτές δημιούργησαν ειδικό ηλεκτρονικό αρχείο ποινικού μητρώου και υπόπτων για συμμετοχή σε πράξεις τρομοκρατίας και ειδική βάση δεδομένων για κλεμμένα διαβατήρια, στις οποίες έχουν άμεση πρόσβαση οι αμερικανικές αρχές ασφάλειας..! Υποχρεώθηκαν ακόμη να δεχθούν ένοπλους αστυνομικούς στις καμπίνες των αεροπλάνων...
Bookmark and Share