Aίσχος:"οι ασθενείς λούζονται με κρύο νερό και τρώνε κάθε απόγευμα τραχανά λόγω έλλειψης χρημάτων"! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Aίσχος:"οι ασθενείς λούζονται με κρύο νερό και τρώνε κάθε απόγευμα τραχανά λόγω έλλειψης χρημάτων"!

συγκλονιστικές αποκαλύψεις και καταγγελίες για την αισχρή αντιμετώπιση της πολιτείας απέναντι στους ψυχικά ασθενείς.
.
Αναδημοσίευση ρεπορτάζ απ΄την εφημερίδα "Αγγελιοφόρος":

«Οι ασθενείς κάνουν μπάνιο με κρύο νερό, πετρέλαιο δεν υπάρχει για να ζεσταθούν και ανεβάζουν πυρετό. Σε ορισμένα οικοτροφεία τα χρήματα δε φτάνουν πλέον ούτε για φαγητό. Οι φιλοξενούμενοι τρώνε κάθε απόγευμα τραχανά. Σε λίγο δε θα έχουν ούτε στέγη, αφού δεν υπάρχουν λεφτά για το ενοίκιο. Ολες οι μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης κινδυνεύουν να κλείσουν», αναφέρει στον «Αγγελιοφόρο» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δομών Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Σουμελίδης.
Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του βλέπουν καθημερινά τους ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας να καταδικάζονται σε ζωή - μαρτύριο λόγω της αδιαφορίας του υπουργείου Υγείας. Βιώνοντας τα προβλήματα από πρώτο χέρι και έχοντας μείνει απλήρωτοι για 7 μήνες, βγήκαν χτες για μια ακόμη φορά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, απαιτώντας τη στήριξη από την Πολιτεία των μονάδων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης «Ψυχαργώς». Οπως κατήγγειλαν...
«λουκέτο» απειλεί άμεσα όλες τις δομές που λειτουργούν στη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ στην πλέον τραγική κατάσταση βρίσκεται το Οικοτροφείο Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Αλθαία» στη Χαλκιδική όπου φιλοξενούνται 15 ενήλικες.
Καταδικασμένοι οι ψυχικά ασθενείς

Η υποχρηματοδότηση των μονάδων έχει γιγαντώσει τα λειτουργικά προβλήματα, υποβαθμίζοντας και τις υπηρεσίες που προσφέρονται σε ανθρώπους η καθημερινότητα των οποίων «κρέμεται» από αυτές. «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο εδώ και πολύ καιρό. Σε αρκετές μονάδες δεν υπάρχουν πλέον χρήματα για να πληρωθεί το ενοίκιο και να καλυφτούν βασικές ανάγκες, όπως η παροχή θέρμανσης. Είναι απαράδεκτο να κάνουν μπάνιο οι οικότροφοι με κρύο νερό και να παρατηρούνται συνεχώς εμπύρετα περιστατικά, όπως και να τρέφονται κάθε απόγευμα αποκλειστικά με τραχανά. Πρόκειται για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και δεν τους αξίζει τέτοια αντιμετώπιση», υπογραμμίζει ο κ. Σουμελίδης.
Οι εργαζόμενοι έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα το υπουργείο Υγείας ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, ωστόσο δε βρήκαν ανταπόκριση. «Η τακτική τους είναι ή να υπόσχονται και να μην υλοποιούν ή να μεταθέτουν τις ευθύνες από... τον Αννα στον Καϊάφα και να μας παραπέμπουν ακόμη και στο… υπουργείο Απασχόλησης. Στο μεταξύ, στην Αθήνα έχουν κλείσει ήδη δομές λόγω της υποχρηματοδότησης, ενώ καταρρέουν οι ξενώνες φιλοξενίας και άλλες μονάδες σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, στις οποίες εργάζονται περίπου 600 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων.
«Θα αφεθούν στη μοίρα τους»
Οι δομές του προγράμματος «Ψυχαργώς» ξεκίνησαν να λειτουργούν το 2003, με ευθύνη εταιριών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ΜΚΟ), οι οποίες επιδοτήθηκαν από ευρωπαϊκά κονδύλια. Η κοινοτική επιδότηση διήρκεσε 18 μήνες και από τότε το πρόγραμμα -με στόχο την αποασυλοποίηση των ψυχικά ασθενών και την επανένταξή τους στην κοινωνία- επιχορηγείται από το υπουργείο Υγείας.
Παρά τα προβλήματα, οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να παρέχουν ψυχοκοινωνική φροντίδα σε περίπου 500 ψυχιατρικούς ασθενείς που φιλοξενούνται σε οικοτροφεία, ξενώνες, κέντρα ημέρας και προστατευόμενα διαμερίσματα στη Μακεδονία και τη Θράκη, εξυπηρετώντας συνολικά πολύ περισσότερα άτομα, καθώς από τις υπηρεσίες επωφελούνται και οι οικογένειές τους. Ωστόσο, εκείνο που τους προβληματίζει είναι ότι υπό τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στις δομές η θεραπευτική συνέχεια για τη φροντίδα ασθενών δεν μπορεί να διασφαλιστεί και οι οικότροφοι θα αφεθούν στη μοίρα τους. Εξάλλου, «συστηματική καταπάτηση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών», διαπιστώνει σε πρόσφατη έκθεσή του και ο Συνήγορος του Πολίτη.
«Σφαλιάρα» από την Κομισιόν
Τη στιγμή που η αδιαφορία ορθώνει τα συρματοπλέγματα του κοινωνικού αποκλεισμού και οι άνθρωποι που φιλοξενούνται στις δομές κινδυνεύουν να επιστρέψουν στα ψυχιατρεία, η χώρα μας δε λέει να συμμορφωθεί. Πρόσφατα το θέμα της κατάντιας στις μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης απασχόλησε για μια ακόμη φορά το Ευρωκοινοβούλιο. Η Επιτροπή διέκοψε τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος «Ψυχαργώς» και εκπρόσωποι της Κομισιόν υπογράμμισαν ότι μετά από έξι χρόνια προειδοποιήσεων στην Ελλάδα για το έλλειμμα της χρηματοδότησης των δομών από το δημόσιο προϋπολογισμό, τίθεται πλέον σε κίνδυνο η αποτελεσματική λειτουργία των μονάδων αυτών. «Η χρηματοδότηση από την Κομισιόν «πάγωσε» μέχρι να ρυθμιστεί απόλυτα το θέμα. Στις 6 Μαρτίου ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος θα επισκεφθεί την Αθήνα και αναμένεται να ανακοινώσει οριστική διακοπή της χρηματοδότησης και ίσως χρηματικό πρόστιμα στην Ελλάδα για την ασυνέπειά της», τονίζει ο κ. Σουμελίδης.
Bookmark and Share