Βουλγαρικό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση κατάσχεσης εκθεμάτων Ελληνικών Μουσείων! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Βουλγαρικό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση κατάσχεσης εκθεμάτων Ελληνικών Μουσείων!

Η Ελλάδα εμφανίζεται συνήθως να ζητάει πίσω αρχαιότητες που έχουν καταλήξει με ύποπτους τρόπους σε μουσεία του εξωτερικού. Είναι όμως η πρώτη φορά που μια ξένη χώρα, η Βουλγαρία, με απόφαση δικαστηρίου ζητάει να κατασχεθούν(!!) εννέα βυζαντινά πιάτα (φωτογ.) –ως προϊόντα λαθρανασκαφής και παράνομης εξαγωγής από το έδαφός της– που ανήκουν στο Μουσείο Μπενάκη, στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα καθώς και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.
Είμαστε λοιπόν μπροστά σε μια είδηση που αντιστρέφει τους συνηθισμένους ρόλους και φέρνει την Ελλάδα σε δυσχερή θέση για έναν ακόμα λόγο, πέραν του προφανούς. Τα εννέα πιάτα αγοράστηκαν το 2004 με δημόσιο έρανο, στον οποίο συνεισέφεραν χιλιάδες Ελληνες πολίτες. Ανάμεσά τους ήταν και ο... πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που είχε τότε καταθέσει σημαντικό μέρος της βουλευτικής του αποζημίωσης!

Εως πριν από λίγο καιρό, όλα τα πιάτα βρίσκονταν στη...μόνιμη έκθεση του Μουσείου Μπενάκη, αλλά τώρα έχουν αποσυρθεί από την κοινή θέα, μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα. Οι βουλγαρικές αρχές, με βάση την απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Πάζαρντζικ που ανακοινώθηκε προχθές, έδωσαν εντολή για κατάσχεση των εννέα πιάτων που βρίσκονται στη χώρα μας. Η κατάσχεση μπορεί να προχωρήσει χάρις σε έναν ειδικό νόμο της Ε. Ε., τον οποίον όμως δεν έχει υιοθετήσει ακόμη η Ελλάδα. Τα τρία ελληνικά μουσεία δεν έχουν εκδώσει ακόμα καμιά επίσημη ανακοίνωση, περιμένοντας να συνεννοηθούν πρώτα με το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Εξωτερικών.
Bookmark and Share