Αξιολόγηση των "αξιολογητών".. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Αξιολόγηση των "αξιολογητών"..

Toν περασμένο Ιανουάριο αναρωτιόμασταν στο Greece Salonika για το "Ποιός αξιολογεί τους "οίκους αξιολόγησης"; καθώς οι περιβόητοι αυτοί οίκοι που εδρεύουν κατά κανόνα στις ΗΠΑ κυριολεκτικά μπορούν να ανεβάζουν και να κατεβάζουν κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο μέσα απ΄τις προβλέψεις και τις αξιολογήσεις τους:
"Ποιοι είναι αυτοί όμως οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ,οι οποίοι κρίνουν οικονομίες ολόκληρων κρατών και κάνουν τα οικονομικά επιτελεία των κυβερνήσεων να τρέμουν μπροστά τους;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως άλλοι οίκοι (όπως η γνωστή επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley) μπορεί να προβλέπουν πτωχεύσεις κρατών αλλά δεν κατάφεραν να προβλέψουν τις δικές τους πτώχευσεις καθώς βρέθηκαν ένα βήμα πριν την κατάρρευση το περασμένο φθινόπωρο..-Greece Salonika,15/1-)

Την ίδια απορία αλλά και σκεπτικισμό βέβαια είχαν όπως φαίνεται και οι Ευρωβουλευτές οι οποίοι παρά τις ενστάσεις, τις επικαλύψεις αρμοδιοτήτων μεταξύ εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών, αλλά και τη δυσαρέσκειά τους για τις αμερικανικές πιέσεις,ενέκριναν τελικά χθες τον κανονισμό για τον έλεγχο των οργανισμών αξιολόγησης.
Στο εξής λοιπόν η ΕΕ υπόσχεται αυστηρό έλεγχο στους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (rating agencies) . Ο λόγος φυσικά είναι ότι οργανισμοί όπως η Fitch και η Standard & Poors ελέγχουν τους πάντες, χωρίς οι ίδιοι να ελέγχονται.
Όπως είπαμε οι περισσότεροι οργανισμοί αξιολόγησης εδρεύουν στις ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα περνούσαν... απλώς από μία τυπική αξιολόγηση στην αποκαλούμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ρυθμιστικών Αρχών των αγορών κινητών αξιών (ΕΡΑΑΚΑ). Με τον νέο κανονισμό, η επιτροπή αυτή αναγνωρίζεται μεν ως εποπτική αρχή, αλλά ασκεί τον ρόλο της σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές και επιπλέον δεσμεύεται να αναγνωρίσει τους οργανισμούς που λειτουργούν σε «ισοδύναμο ρυθμιστικό πλαίσιο», για παράδειγμα στις ΗΠΑ. Αυτό βέβαια είναι μια καλή αρχή,η αλήθεια είναι όμως πως και πάλι οι αμερικανικοί οργανισμοί δεν θα ελέγχονται «από μηδενική βάση», παρά τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί για αυστηρή εποπτεία.
Bookmark and Share