Από τον SARS στη "γρίπη των πτηνών" και εσχάτως των γουρουνιών.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Από τον SARS στη "γρίπη των πτηνών" και εσχάτως των γουρουνιών..

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δείχνει να πήρε το μάθημα.
Τα ΜΜΕ όμως;

Της Δ.Βορίδη

.Μοιάζει σαν να ήταν χθες το Σάββατο της 12ης Μαρτίου του 2003, όταν η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εξέδωσε δελτίο Αμεσου Κινδύνου για να προειδοποιήσει ότι η πανδημία, που οι επιδημιολόγοι περίμεναν επί χρόνια, βρισκόταν προ των πυλών.
Το SARS, μία μορφή άτυπης πνευμονίας, «σκότωνε» στη νοτιοανατολική Ασία και ο κόσμος έπρεπε να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για να προστατεύσει την υγεία και τη ζωή του. Μάσκες, αισθητήρες θερμότητας στα αεροδρόμια, ταξιδιωτικές οδηγίες, καχύποπτα βλέμματα σε όποιον φταρνιζόταν μέσα σε αεροπλάνο. (Ας σημειωθεί ότι για λόγους σχεδόν... μεταφυσικούς τα αεροσκάφη θεωρήθηκαν αποκλειστικά εκκολαπτήρια του επικινδυνου κορωνοϊού.) Ολα αυτά συνέθεταν την καθημερινότητα εκείνης της εποχής.
Ομως, παρά τον θόρυβο, τους πηχυαίους τίτλους και τη διάχυτη ανησυχία, η άτυπη πνευμονία τελικά πρόδωσε τις προβλέψεις πολλών ειδικών και περισσότερων κινδυνολόγων. Μετά τη λήψη ορισμένων μέτρων και προφυλάξεων, το SARS εξαφανίστηκε ξαφνικά, όπως είχε έρθει, χωρίς να προκαλέσει τα εκατομμύρια θύματα που όλοι φοβούνταν. Στο πέρασμά του, ωστόσο, εκτός από τους 800 νεκρούς, άφησε κατεστραμμένες οικονομίες, απισχασμένο τουρισμό και κατάφερε πλήγμα σε πολλές αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο, που ακόμα και σήμερα σχοινοβατούν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Μετά ήλθε η σειρά της...
γρίπης των πτηνών να πυροδοτήσει φόβους για πανδημία, ανάλογη με αυτήν της «ισπανικής γρίπης» του 1918.
Και πάλι ποταμοί δημοσιογραφικής μελάνης, κινδυνολογικά σενάρια, έξωση στο πυρ το εξώτερο του κοτόπουλου ως είδους διατροφής, διωγμοί και εξόντωση κάθε πτηνού.
Ευτυχώς, για άλλη μία φορά, οι προβλέψεις των ειδικών έπεσαν στο κενό. Ο ιός εξακολουθεί να εμφανίζεται, αραιά και πού, αλλά προκάλεσε μέσα σε έξι χρόνια μόλις 236 θανάτους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία στην Ινδονησία. Οι ειδικοί έπαψαν να ασχολούνται με το ζήτημα...
Τώρα πολλοί ομολογούν ότι ένα στέλεχος αυτού του τύπου ήταν εξ αρχής πολύ απίθανο να προκαλέσει πανδημία. Και μαζί με τους ειδικούς σίγησε ο Τύπος.
Τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο η γρίπη των χοίρων, που προκάλεσε δεκάδες θανάτους στο Μεξικό και ηπιότερα κρούσματα σε πολλές άλλες χώρες.
Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, πρώτη φορά εμφανίζεται και προσβάλλει τους πιο νέους και εύρωστους.Αυτή τη φορά, όμως, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έδειξε ψυχραιμία και σύνεση.
Δεν εξέδωσε Δελτία Αμεσου Κινδύνου
, μελετά προσεκτικά κάθε βήμα, δέχθηκε ότι τα στοιχεία που διαθέτει είναι λίγα, ενώ προτρέπει τα κράτη να μην βγάλουν ταξιδιωτικές οδηγίες για τις πληγείσες περιοχές.
Πρέπει όλα τα δεδομένα να αξιολογηθούν προτού περάσουμε στην επόμενη φάση του πολέμου, λένε οι εκπρόσωποί της. Ας ελπίσουμε ότι την ίδια εγκράτεια θα επιδείξουμε όλοι, κυρίως, όμως, ο Τύπος που ως τώρα δε δείχνει να μαθαίνει από τα λάθη του παρελθόντος.
Και ας ευχηθούμε βέβαια πως οι κινδυνολογούντες θα πέσουν έξω και πως ούτε αυτή η πανδημία θα έρθει...
Bookmark and Share