Έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου στην Ελλάδα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου στην Ελλάδα.

Με αφορμή τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί του νέου θεσμικού πλαισίου στην έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου,ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή στην ιστορία των ερευνών στην Ελλάδα:


Aν και οι πρώτες έρευνες ξεκίνησαν το μακρινό 1903, οι ουσιαστικές έρευνες άρχισαν στη δεκαετία του ’60 στη Δυτική Eλλάδα και στο Iόνιο, όταν το τότε υπουργείο Βιομηχανίας κάλεσε πολυπληθή ομάδα επιστημόνων του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίων (IFP) για έρευνες.
Eως το 1969 έγιναν εκτεταμένες γεωλογικές, γεωφυσικές και γεωτρητικές έρευνες στην ηπειρωτική Ελλάδα και από το 1969 και μετά οι έρευνες αυτές επεκτάθηκαν και στον θαλάσσιο χώρο. Από το 1975 η τότε ιδρυθείσα Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ) ξεκίνησε και αυτόνομες ερευνητικές δραστηριότητες.
Στο πλαίσιο των ερευνών αυτών έγιναν συνολικά στη χώρα μας περίπου 120-130 ερευνητικές γεωτρήσεις, 95-100 χερσαίες και οι υπόλοιπες υποθαλάσσιες.
Από τις θαλάσσιες περιοχές, στο μεν Αιγαίο πραγματοποιήθηκαν γεωτρήσεις στον Θερμαϊκό Κόλπο, σε ένα τμήμα του Θρακικού Πελάγους και στη Λήμνο.
Στο Ιόνιο, πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες γεωτρήσεις σε πολύ μικρά βάθη θάλασσας.
Aπό το σύνολο των γεωτρήσεων οι... 72 έγιναν στην περιοχή του Πρίνου / Ν. Καβάλας από την κοινοπραξία OCEANIC και τους διαδόχους της.
Από τις υπόλοιπες 150 ερευνητικές γεωτρήσεις, οι 76 πραγματοποιήθηκαν από τη ΔΕΠ και τη ΔΕΠ-ΕΚΥ στο πλαίσιο αυτόνομων ερευνητικών δραστηριοτήτων που ανέλαβαν για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου με δικό τους εξοπλισμό και από αυτές, 62 ήταν χερσαίες και 14 θαλάσσιες.
Οι υπόλοιπες 74 έγιναν από ξένες εταιρείες, πολλές από τις οποίες όμως ανάγονται σε έρευνες της περιόδου 1939-1967.Τα μοναδικά μέχρι σήμερα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανακαλύφθηκαν από Καναδικές και Αμερικανικές εταιρείες σε εντελώς διαφορετική όμως περιοχή. Πρόκειται για το κοίτασμα φυσικού αερίου (φ.α.) της Ν. Καβάλας και το κοίτασμα πετρελαίου του Πρίνου (φωτογ.), τα οποία ανακαλύφθηκαν το 1972 στη λεκάνη Πρίνου-Καβάλας.
Η παραγωγή πετρελαίου και φ.α. αρχίζει το 1981 από κοινοπρακτικό σχήμα υπό την ονομασία «Εταιρεία Πετρελαίων Β. Αιγαίου (Νorth Αegean Ρetroleum Co.)».
Σύμφωνα με τους Petroconsultants του Λονδίνου, η μέγιστη παραγωγή πετρελαίου επετεύχθη το 1984 με 26.600 βαρ./ημερ., ενώ η μέγιστη παραγωγή αερίου επετεύχθη το 1987.
Bookmark and Share