Μια αποστολή που θα γράψει ιστορία.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Μια αποστολή που θα γράψει ιστορία..

Oλοκληρώνονται οι προετοιμασίες μιας αποστολής που θα γράψει ιστορία. Ο «Νηρεύς», ένα προηγμένο ρομποτικό υποβρύχιο, σε δύο εβδομάδες θα καταδυθεί στο βαθύτερο σημείο του πλανήτη. Είναι το πρώτο τελείως αυτόνομο σκάφος που θα κατέβει σε βάθος 11 χιλιομέτρων στον Ειρηνικό Ωκεανό. Στο παρελθόν έχουν κατέβει σε ανάλογα βάθη άλλα δύο σκάφη, τα οποία όμως τηλέ-χειρίζονταν άνθρωποι.
Ενδεικτικό των ακραίων συνθηκών που επικρατούν σε αυτές τις περιοχές είναι το γεγονός ότι στο τέλος της διαδρομής του το σκάφος θα έχει φθάσει σε βάθος όπου η πίεση είναι 1.100 φορές μεγαλύτερη από την πίεση της επιφάνειας.!Η...


Η ακριβής περιοχή στην οποία θα καταδυθεί λέγεται Challenger Deep, βρίσκεται στις δυτικές περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού και είναι το βαθύτερο σημείο της Γης.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το σκάφος θα καταδυθεί σε τέσσερα στάδια. Θα εισέλθει στο νερό και θα κάνει την πρώτη του στάση στα 1.000 μέτρα, μετά στα 4.000, έπειτα στα 8.000 και τέλος στα 11.000 μέτρα.
Το σκάφος εκτός των άλλων θα χαρτογραφήσει αυτές τις ανεξερεύνητες περιοχές. Διαθέτει όλα τα απαραίτητα όργανα (αισθητήρες, κάμερες κ.ά.) αλλά κυρίως διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη που θα του επιτρέπει να αντιλαμβάνεται μόνο του ποια σημεία από τα οποία περνά έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το σκάφος διαθέτει επίσης έναν βραχίονα με τον οποίο θα συλλέξει δείγματα του βυθού, πετρώματα κ.ά.
Bookmark and Share