Τα νέα φορολογικά μέτρα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Τα νέα φορολογικά μέτρα.

(ή "η δικαίωση των...παπαγάλων").

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες συμπληρωματικά μέτρα για την ενίσχυση του προϋπολογισμού και κυρίως για τη μείωση του ελλείμματος, το οποίο εξαιτίας πολλών παραγόντων παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Κανείς δεν είναι βέβαιος αν τα μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων είναι τα τελευταία για φέτος ή με την αξιολόγηση της πορείας της οικονομίας , τον Οκτώβριο, θα ακολουθήσουν κι άλλα.
Το πρόβλημα είναι ένα. Η χώρα θα πρέπει το 2010, να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε επίπεδα κάτω από το 3% ως ποσοστό του ΑΕΠ, όπως έχει δεσμευτεί, προκειμένου να εξέλθει από το καθεστώς της επιτήρησης. Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο την τρέχουσα περίοδο. Οι διεθνείς οργανισμοί δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα θα...
πετύχει το δημοσιονομικό στόχο μείωσης του ελλείμματος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, επικαλούμενοι την εξαιρετικά αρνητική συγκυρία της παγκόσμιας οικονομίας και των επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία.
Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν ενδείξεις ηπιότερης επιβράδυνσης ή και σταδιακής σταθεροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Δημιουργείται έτσι μια αίσθηση αισιοδοξίας ότι η ανάκαμψη μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν. Οι ενδείξεις αυτές, ωστόσο, δεν προδικάζουν κατ' ανάγκην τη γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη. Ο βαθμός αβεβαιότητας για την πορεία της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει υψηλός.
Στη φάση που διανύουμε, όπως επισημαίνει και η Τράπεζα της Ελλάδος, η χρηματοπιστωτική και η μακροοικονομική κρίση τροφοδοτούν η μία την άλλη σχηματίζοντας ένα φαύλο κύκλο. Η χρηματοπιστωτική αστάθεια συμπιέζει τη δραστηριότητα του πραγματικού τομέα της οικονομίας και, με τη σειρά της, η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας προσθέτει προσκόμματα στις ήδη διαταραγμένες λειτουργίες του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Το γεγονός αυτό μεταθέτει χρονικά την εξομάλυνση των συνθηκών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και δυσχεραίνει την ταχεία έξοδο από την κρίση. Παράλληλα, ενισχύει τις αβεβαιότητες στο κατά πόσον μπορεί να προγραμματίσει τις ανάγκες του σε πολλά επίπεδα.
Αυτό που έχει σημασία και πάνω σ' αυτό οφείλει να κινηθεί το οικονομικό επιτελείο είναι ότι η μείωση του ελλείμματος να μη στηριχθεί μόνο στην αύξηση των εσόδων, με τα νέα φορολογικά μέτρα, αλλά να γίνει ουσιαστικός εξορθολογισμός των δαπανών.










"N"
Bookmark and Share