"Ο Ελληνικός λαός έχει «μπουχτήσει» με την ελληνική δυναστεία στην πολιτική, - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

"Ο Ελληνικός λαός έχει «μπουχτήσει» με την ελληνική δυναστεία στην πολιτική,

ένα σύστημα με το οποίο έχει καταλήξει τα τελευταία 50 χρόνια η Ελλάδα να ηγείται από κάποιον είτε «Καραμανλή», είτε «Παπανδρέου»"..!

τονίζουν σήμερα σε άρθρο τους οι Financial Times,και συμπληρώνουν πως " η ελληνική δημοκρατία κλονίζεται από τους θυμωμένους ψηφοφόρους".Όλα αυτά στα πλαίσια ενός εκτενέστατου εξασέλιδου(!) αφιερώματος για την πολιτική και την οικονομία της χώρας μας.
Στο άρθρο σημειώνεται η δυσαρέσκεια των Ελλήνων ψηφοφόρων μπορεί να τιμωρήσει και τα δύο μεγάλα κόμματα την ώρα της κάλπης την Κυριακή.
"Στον τόπο που ουσιαστικά ιδρύθηκε η δημοκρατία, ο θυμός του κόσμου για την πολιτική θυμίζει κάτι από τους Αθηναίους του 5ου αιώνα π. Χ..
..Σήμερα στην Ελλάδα κυριαρχεί η κριτική πως πελατειακές σχέσεις και η διαφθορά έχουν πάρει τη θέση των φυσιοολογικών ανησυχιών των πολιτών και γι αυτό φταίει η πολιτική ελίτ. Συνεπώς, η απόχη στις εκλογές της Κυριακής αναμένεται να είναι μεγάλη και οι ψηφοφόροι θα τιμωρήσουν και τα δύο μεγάλα κόμματα.
...ο ελληνικός λαός έχει «μπουχτήσει» με την ελληνική δυναστεία στην πολιτική, ένα σύστημα το οποίο έχει καταλήξει τα τελευταία 50 χρόνια η Ελλάδα να ηγείται από κάποιον που έχει είτε το επίθετο «Καραμανλής», είτε το επίθετο «Παπανδρέου»".
Ο κ. Καραμανλής, λένε οι F.T., δεν έχει...καταφέρει να φέρει εις πέρας τη δέσμευση που έκανε όταν εξελέγη το 2004, για το τέλος της διαφθοράς και την ανοικοδόμηση του κράτους με οδηγούς τις κοινωνκές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Οπως αναφέρεται, υπάρχει ακόμη ο απόηχος των τραγικών γεγονότων του περασμένου Δεκεμβρίου, οπότε το κέντρο της Αθήνας κυριολεκτικά καταστράφηκε. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, η χώρα έχει στιγματιστεί από νέας βομβιστικές-τρομοκρατικές επιθέσεις, από νέες ομάδες εξτρεμιστών και καμία απολύτως σύλληψη δεν έχει γίνει ακόμη.
Επιπλέον, ένα τεράστιο κύμα μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν, «απειλεί» τις ελληνικές αρχές. Η Αθήνα, τον περασμένο μήνα μάλιστα είδε τις πρώτες διαμαρτυρίες από τον μουσουλμανικό λαό.
Με την οικονομία να αναπτύσσεται στο 4% ετησίως τα τελευταία χρόνια και με πάρα πολλές θέσεις εργασίας να υπάρχουν για τους μετανάστες, ήταν εύκολο για την κυβέρνηση να αφήσει τα κοινωνικά θέματα στο περιθώριο, σχολιάζει η αρθρογράφος κυρία Hope. Τώρα, όμως, που η ύφεση καραδοκεί, η ανεργία έχει εκτοξευθεί από το 7,6% στο 9,7% στους τελευταίους έξι μήνες.
Οπως αναφέρεται , αν και η αρχηγία του Κώστα Καραμανλή δεν απειλείται, η αξιοπιστία του κόμματος του βρίσκεται σε πτώση. Μια μια σειρά οικονομικών σκανδάλων, από το Βατοπαίδι μέχρι και τα δομημένα ομόλογα, υπογραμίζουν την έλλειψη αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.
Οποιο και αν είναι το αποτέλεσματα της κάλπης, οι F.T. εκτιμούν πως πολλοί ευρωβουλευτές θα έχουν μία πολυ σύντομη «διαμονή» στο Στρασβούργο, καθώς θα επιστρέψουν πίσω σύντομα κυρίως αν προκύψουν εκλογές το Μάρτιο, λόγω των εκλογών για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Οπως αναφέρεται επίσης, αν και το ΠαΣοΚ προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις ο κ. Παπανδρέου θα βρεθεί υπό πίεση από το κόμμα του για να ρίξει την κυβέρνηση. Ομως, καθώς έχει ήδη χάσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ο κ. Παπανδρέου πρέπει να είναι αρκετά σίγουρος για τη νίκη, αλλιώς θα ψάχνει για δουλειά εκτός του ελληνικού πολιτικού σκηνικού.

Αυτά περί … πολιτικής.
Σε ότι αφορα την οικονομία η κυρία Kerin Hope σχολιάζει πως οι δομικές αδυναμίες τη Ελλάδας έχουν εκτεθεί από την παγκόσμια κρίση. Μετά από μία δεκαετία διατηρητέας ανάπτυξης που έφεραν την Ελλάδα κοντά στα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης, η κρίση έχει αρχίσει και υπογραμμίζει τις οικονομικές αδυναμίες της χώρας.
Η Κομισιόν, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπουν πως η ελληνική οικονομία θα βυθιστεί στην ύφεση το 2009, με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1% με 2%, όμως ο υπουργός Οικονομίας είναι πο αισιόδοξος.Το γεγονός είναι, όμως, πως η επιχειρηματική εμπιστοσύνη πλησιάζει το ιστορικό χαμηλό, οι θυγαττικές στην Ν.Α Ευρώπη των ελληνικών επιχειρήσεων κλείνουν η μία μετά την άλλη, οι ξενοδόχοι κόβουν έντονα τις τιμές τους και ο κατασκευαστικός κλάδος αιμοραγεί με τις απούλητες κατοικίες στην Αττική είναι πάρα πολλές,.
Αντίθετα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει δημοσιονομικά μέτρα, λόγω του τεράστιου ελλείματος προϋπολογισμού και του υπερβολικά φουσκωμένου χρέους της.
Πάντως, όπως τονίζεται, το σύνολο των δανειακών αναγκών της Ελλάδας για το 2009 έχει ήδη καλυφθεί, ενώ και το spread εχει περιορσθεί, καθώς η εμπιστοσύνη στα ελληνικά ομόλογα επιστρέφει. Οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες και δεν εχουν μολυνθεί από τα σε τοξικά προϊόντα, ήταν οι μεγαλύτεροι αγοραστές των κρατικών ομολόγων. Όμως, ο υψηλός λόγος του χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας που είναι ο δεύτερος υψηλότερος στην Ευρωζώνη μετά την Ιταλία, μαζί με τη χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα, υπενθυμίζει ότι η χώρα δεν έχει περιθώριο για περαιτέρω στραβοπατήματα.
Επίσης, όπως σημειώνει, οι μισθοί των υψηλόβαθμων εργαζομένων του δημοσίου έχουν παγώσει και μάλλον μέσα στο μήνα θα ανακοινωθούν νέα φορολογικά μέτρα. Ακόμα, γίνονται προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής και μέχρι το 2010 αναμένεται να καταργηθούν ή να ενοποιήθουν οι 250 από τους 600 οργανισμούς του δημοσίου, και γίνονται επίσης και μεταρρυθμίσεις στα οικονομικά των νοσοκομείων. Αν και απαραίτητα, όλα αυτά έχουν καθυστερήσει πολύ καθώς βρήκαν εμπόδια απο διάφορα εργασιακά σωματεία. Μία ακόμη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η απελευθέρωση του τομέα των υπηρεσιών, όπως προστάζει η ντιρεκτίβα της Ε.Ε, η οποία και αναμένεται να εγγρηθεί στο προσεχές διάσημα. Αυτό εάν και εφόσον εφαρμοσθεί, θα προσθέσει σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, 1% στο ετήσιο ΑΕΠ της χώρας-"Κέρδος"-.
Bookmark and Share