Γράφουν σήμερα οι F.T.:
"Οι παγκόσμιες αγορές έχουν ορισμένα νέα μέρη για να τους προκαλούν ανησυχία: Την Ιρλανδία, της οποίας η πιστοληπτική αξιοπιστία υποβαθμίστηκε για δεύτερη φορά στο διάστημα του τριμήνου από τη Standard & Poor’s, και τη Λετονία, που προγραμματίζει αυστηρές δημοσιονομικές περικοπές, ενώ οι συναλλασσόμενοι στις αγορές συναλλάγματος «ποντάρουν» πως σύντομα θα εγκαταλείψει τη σύνδεση του νομίσματός της με το ευρώ.
Και τα δύο αναβιώνουν σενάρια που εδώ και καιρό προκαλούν φόβους -πως το χρεοστάσιο από κάποια χώρα της περιφέρειας στην Ευρωζώνη θα θέσει σε κίνδυνο το ίδιο το ευρώ, και πως η ανατολική Ευρώπη θα πληγεί από εξίσου σοβαρή νομισματική κρίση με αυτή του Μεξικού το 1994 ή της Ασίας το 1997. Οποιοδήποτε από τα δύο θα μπορούσε να διαλύσει τις ελπίδες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Κρίνοντας από... τις τιμές των swaps για την προστασία έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας, ο κίνδυνος χρεοστασίου από τη Λετονία ήταν αυξημένος τον Μάρτιο, όταν οι επενδυτές ζητούσαν premium της τάξεως των 12 ποσοστιαίων μονάδων για το χρέος της χώρας σε σχέση με τα αμερικανικά ομόλογα του Δημοσίου.
Παρά τις έντονες ανησυχίες των τελευταίων εβδομάδων, το premium είναι τώρα στις 7,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Το σενάριο πτώχευσης της Ιρλανδίας είναι λιγότερο πιθανό. Ο κίνδυνος να κηρύξει χρεοστάσιο η Ιρλανδία αυξήθηκε τον Φεβρουάριο, όταν η αγορά ζητούσε premium 4 ποσοστιαίων μονάδων. Με δύο πτωτικές αναθεωρήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, τώρα το premium έχει διαμορφωθεί στις 2 ποσοστιαίες μονάδες.
Γιατί αυτή η έλλειψη ανησυχίας; Η εξασθένιση του ευρώ και ιδιαιτέρως του ελβετικού φράγκου τους τελευταίους μήνες περιορίζει τις πιέσεις που δέχεται η ανατολική Ευρώπη.
Επιπλέον, η αγορά είναι γεμάτη από ρευστότητα, οι επενδυτές περιόρισαν τα επίπεδα χρέους τους, και συνεπώς τα εφιαλτικά σενάρια φαίνονται τώρα λιγότερο τρομακτικά. Για τώρα αυτό το κλίμα ευθυμίας ωθεί την αγορά ανοδικά και το αντίθετο".