Απέτυχε προσπάθεια χειραγώγησης της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Απέτυχε προσπάθεια χειραγώγησης της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Η συνεδρίαση της Συμβουλευτικής στην Κωνσταντινούπολη, ο ψευδομουφτής και οι προσπάθειες καθοδήγησης των ψηφοφόρων.


Σημαντικά βελτιωμένα ποιοτικά ευρήματα προκύπτουν ως προς τη στάση που τήρησαν οι μουσουλμανικές μειονότητες της Θράκης στις προχθεσινές ευρωεκλογές, καθώς οι όποιες απόπειρες χειραγώγησης της ψήφου δεν βρήκαν ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος.
Η μειονότητα βρισκόταν σε αναταραχή κατά το διάστημα των τελευταίων μηνών. Οι αφορμές ήταν πολλές, καθοριστική εξέλιξη όμως υπήρξε η παραίτηση του τοπικού βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Μαντατζή Τσετίν από τη θέση του προέδρου της άτυπης Συμβουλευτικής Επιτροπής και η αντικατάστασή του από τον ψευδομουφτή Ξάνθης κ. Αχμέτ Μετέ τον προηγούμενο Φεβρουάριο. Με την ανάδειξή του στη θέση του προέδρου της Συμβουλευτικής και τη συγκέντρωση πολιτικών και θρησκευτικών εξουσιών στο πρόσωπό του, ο κ. Μετέ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες... διατηρεί επαφές με την πολιτική τάξη της Αγκυρας, επιδίωξε την πρώτη ουσιαστική πολιτική παρέμβασή του, υπό μορφήν καθοδήγησης για την ψήφο της μειονότητας στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής.
Η σχετική απόφαση ελήφθη τη Δευτέρα 1η Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη όπου συνεδρίασε η Συμβουλευτική και σύμφωνα με αυτήν η γραμμή για την ψήφο της μειονότητας ήταν το «λευκό». Η στάση αυτή αιτιολογήθηκε βάσει μιας δήθεν δυσαρέσκειας για τις χαμηλές, μη εκλόγιμες θέσεις που δόθηκαν σε εκπροσώπους της μειονότητας στα ευρωψηφοδέλτια του ΠαΣοΚ και της ΝΔ. Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις παραγόντων της περιοχής, ο πραγματικός στόχος ήταν η απόπειρα πολιτικής χειραγώγησης της μειονότητας και η άτυπη καταγραφή της πολιτικής στάσης της υπό μορφήν «λευκής» ψήφου και υπ΄ αυτήν την έννοια ως αποδοκιμασία του ελληνικού πολιτικού συστήματος.
Η απόφαση της Συμβουλευτικής όφειλε να αναγνωστεί την προηγούμενη Παρασκευή στα τζαμιά της Ξάνθης και της Ροδόπης, πράγμα το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δεν έγινε με τον αναμενόμενο ζήλο σε όλες τις περιοχές, προσφέροντας έτσι ένα πρώτο δείγμα για το κλίμα που διαμορφώνεται.
Αξιοσημείωτη ήταν η στάση που καταγράφηκε από τα εκλογικά αποτελέσματα στα τμήματα της μειονότητας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει σημαντικές ενδείξεις ενεργού πολιτικοποίησης και δραστηριότητας.
Εν τέλει τα ποσοστά του λευκού στην Ξάνθη έφθασαν το 6,68% (με υποχώρηση σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2004), ενώ στη Ροδόπη παρέμειναν σχεδόν σταθερά (8,98%) και με αύξηση της αποχής. Τα ποσοστά αυτά είναι σημαντικά υψηλότερα από οπουδήποτε αλλού στη χώρα, αλλά χαμηλότερα των προσδοκιών και των αρχικών εκτιμήσεων όσων επιδίωξαν την καταγραφή του λευκού και την πολιτική του εκμετάλλευση.





το βήμα


Bookmark and Share