Το «μείγμα» ανεργίας και λαθρομετανάστευσης... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Το «μείγμα» ανεργίας και λαθρομετανάστευσης...

μπορεί να γίνει εκρηκτικό.


Αν η πλήρης απασχόληση ορίζεται ως η οικονομική συγκυρία, όπου η ανεργία έχει συμπιεσθεί κάτω από το 3-5%, τότε θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να την... ξαναδούμε. Και τούτο όχι γιατί η κρίση θα διαρκέσει περισσότερο από όσο προβλέπουν οι αναλυτές, αλλά διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ εκτιμούν πως ακόμα και μετά το τέλος της ύφεσης η ανεργία θα συνεχίσει να διογκώνεται.
Με δεδομένο ότι τα ποσοστά των εκτός παραγωγικής απασχόλησης ατόμων
ήδη σε αρκετές χώρες βρίσκονται σε διψήφια μεγέθη, η συνέχεια προβλέπεται ιδιαιτέρως ανησυχητική.
Ειδικά για την Ελλάδα δεν είναι τυχαίο που τελευταία οι (λαθρο)μετανάστες, βρίσκονται στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων. Η «χύμα» κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο αυτό, έχει αρχίσει όχι μόνο να...
ενοχλεί μεγάλα πλέον στρώματα του πληθυσμού, αλλά και να απειλεί σοβαρά την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ισορροπία της χώρας. Και εννοούμε κάθε λέξη στην πιο πάνω πρόταση.
Για παράδειγμα ο τουρισμός της Αθήνας δοκιμάζεται από τη συγκέντρωση μεγάλων αριθμών λαθρομεταναστών σε διάφορα σημεία της πόλης. Η Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας - Αττικής περιγράφει με μελανά χρώματα το πρόβλημα και αναφέρεται σε επιθετικότητα κατά πελατών και προσωπικού.
Βέβαια το θέμα έχει πολλές παραμέτρους, που όμως έχουν αφεθεί να λειτουργήσουν περίπου «αυτόνομα», με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι τώρα σχεδόν ανεξέλεγκτη. Έτσι, η όξυνση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, δημιουργεί καινούργια παράπλευρα φαινόμενα, που σε ορισμένες περιπτώσεις προσλαμβάνουν εκρηκτικές διαστάσεις.
Η απάντηση στο πρόβλημα προφανώς και αποτελεί πολιτικό θέμα πρώτης γραμμής. Φυσικά η λύση δεν μπορεί να δοθεί μόνο με ελληνικές πρωτοβουλίες και η συμβολή της Ε.Ε. είναι απαραίτητη.
Επειδή όμως στις Βρυξέλλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από 27 χώρες και μόνο η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα λαθρομετανάστευσης σε τόσο μεγάλη έκταση - αφού έχουμε αποκλείσει την ιταλική «λύση» - είναι πιθανό οι Κοινοτικές διαδικασίες να μην κινητοποιηθούν. Αν είναι έτσι, η χώρα μας θα βρεθεί σύντομα σε δύσκολες, πρωτόγνωρες ακόμα και «περίεργες» καταστάσεις.'Ν'..
Bookmark and Share