"Η επιστροφή της κλασσικής Ελληνικής τρομοκρατίας" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

"Η επιστροφή της κλασσικής Ελληνικής τρομοκρατίας"

Άρθρο σε έγκυρη ιστοσελίδα στρατηγικών μελετών των ΗΠΑ, αναλύει τα χτυπήματα,τις προκηρύξεις αλλά και τους πιθανούς νέους στόχους της τρομοκρατικής οργάνωσης "Σέχτας Επαναστατών".
.
Σύμφωνα με το άρθρο «Σέχτα Επαναστατών: η επιστροφή της κλασσικής ελληνικής τρομοκρατίας» το οποίο έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα στρατηγικών μελετών StratFor, πρόκειται πιθανότατα για συνεχιστές της 17 Νοέμβρη.
Μοιράζονται την ίδια ιδεολογία η οποία αποστρέφεται τη δημοκρατία, τον καπιταλισμό και τις εξωτερικές παρεμβάσεις που γίνονται στη χώρα, κυρίως από τις ΗΠΑ.
Η Σέχτα Επαναστατών επίσης, συνεχίζει το δημοσίευμα, απορρίπτει τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού θεωρούν ότι βλάπτει την εργατική τάξη.
Το δημοσίευμα συνεχίζει παραθέτοντας τις ομοιότητες των δύο οργανώσεων. Οι στόχοι και οι τακτικές τους καταρχήν μοιάζουν. Ως εκ τούτου, μπορεί στο μέλλον να δούμε την Σέχτα Επαναστατών να στοχεύει εκτός από αστυνομικούς, διπλωμάτες και επιχειρηματίες, όπως ακριβώς έκανε η 17 Νοέμβρη.
Η...17 Νοέμβρη ήταν μια 25 μελής οργάνωση που δρούσε από την δεκαετία του 1970, είχε δολοφονήσει 22 ανθρώπους και οι στόχοι της ήταν: Έλληνες πολιτικοί, αστυνομικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εφορίες, γραφεία ξένων πολυεθνικών καθώς και ξένοι διπλωμάτες, Έλληνες επιχειρηματίες. Στις επιθέσεις τους χρησιμοποιούσαν όπλα και ρουκέτες. Οι πιο θανατηφόρες επιθέσεις ήταν αυτές όπως για παράδειγμα που γινόντουσαν στη μέση του δρόμου ή έξω από τα σπίτια των στόχων από μοτοσικλετιστές όπως η δολοφονία Σόντερς.
Η 17 Νοέμβρη εξαρθρώθηκε το 2002 αλλά εφτά χρόνια μετά οι επιθέσεις φαίνεται να έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο και πολύ πιο θανατηφόρες. 16 μέσα στο 2009, το 2008 είχαν γίνει 10 ενώ το 2007, 4. Ο Σάββας είναι το πρώτο θύμα που έχει συνδεθεί με την Σέχτα Επαναστατών (ή τέτοια τύπου οργάνωση) από το 2004 αν και δεν πρόκειται για τον πρώτο αστυνομικό που πέφτει θύμα επίθεσης.
Στα πρώιμά της χτυπήματα η Σέχτα Επαναστατών έκανε προειδοποιητικά τηλέφωνα αφενός και αφετέρου οι επιθέσεις της γινόντουσαν τη νύχτα οπότε και ελαχιστοποιούνταν οι πιθανότητες για παράπλευρες απώλειες. Ήταν μάλλον βανδαλιστικές πράξεις παρά αμιγώς τρομοκρατικές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η δολοφονία της 17ης Ιουνίου από την Επαναστατική Σέχτα είχε την ίδια ακριβώς τακτική με αυτές που μας είχε συνηθίσει η 17 Νοέμβρη: Δολοφόνοι πάνω σε μοτοσυκλέτες που χτυπάνε στόχους σε αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια μιας ρουτίνας. Κατά συνέπεια η Σέχτα Επαναστατών έχει το ίδιο…γούστο με τη 17 Νοέμβρη τόσο σε επίπεδο στόχων όσο και σε επίπεδο τακτικής. Στοχεύει ξένες επιχειρήσεις, τράπεζες και πολιτικά κόμματα (πχ η επίθεση στα γραφεία της Νέα Δημοκρατίας τον Ιούλιο 2007), επίθεση εναντίον της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα με ρουκέτες λίγους μήνες πιο πριν, επίθεση με γκαζάκια σε οχήματα που άνηκαν σε ξένους διπλωμάτες μεταξύ 2007 και 2008 από πρόσωπα που μάλλον είχαν σχέσεις με την οργάνωση.
Ως εκ τούτου, συνεχίζει το άρθρο του Stratfor οι υπαίτιοι αυτών των επιθέσεων είχαν την ικανότητα να γνωρίζουν σε ποιον ανήκουν αυτά τα αυτοκίνητα. Είχαν το χρόνο να σχεδιάσουν τις κινήσεις του, να προμηθευτούν τα απαραίτητα, να φτιάξουν τους μηχανισμούς και να τους φυτέψουν χωρίς να τους μυριστούν.
Αν γνωρίζουν σε ποιον ανήκει το αυτοκίνητο και που το παρκάρει πιθανόν και να γνωρίζουν ποιος είναι υψηλόβαθμό στέλεχος των ξένων υπηρεσιών και ποιος όχι. Η Σέχτα Επαναστατών έχει πολλές φορές αναφερθεί στην αστυνομική βία που ακολούθησε την δολοφονία του 15 χρονού στα Εξάρχεια το Δεκέμβρη του 2008 για να δικαιολογήσουν τις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών.
Ένας όμως ακόμα λόγος για τα γεγονότα του Δεκέμβρη είναι και η οικονομική κρίση η οποία στην Ευρώπη χρεώνεται στις ξένες επιχειρήσεις και κυβερνήσεις. Η οργάνωση έχει ξεκαθαρίσει ότι οι τράπεζες και το ξένο κεφάλαιο είναι και αυτοί πιθανοί στόχοι.
Το Stratfor καταλήγει ότι η προστασία ενάντια σε τέτοιου είδους χτυπήματα είναι πολύ δύσκολη. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να διασφαλίσει την απόλυτη ασφάλεια των κατοίκων μιας χώρας.
Αυτό που χρειάζεται είναι επαυξημένη προσοχή από πλευράς των ίδιων των …πιθανών στόχων, κάποια μέτρα παρακολούθησης σε κυβερνητικά κτίρια και εταιρίες (τόσο με κάμερες όσο και με ειδικά εκπαιδευμένους ανθρώπους).
Όσο για τους αστυνομικούς και γενικότερα τις εταιρείες προστασίας, καλό θα είναι να είναι όσο καλύτερα εκπαιδευμένοι γίνεται ώστε να έχουν όσο μπορούν τον έλεγχο της κατάστασης και άρα να μην είναι τελείως εκτεθειμένοι.

Διαβάστε παρακάτω όλο το άρθρο:
http://www.stratfor.com/weekly/20090701_ea_return_classical_greek_terrorism















newstime.gr
Bookmark and Share