Η παγίδα της επαναλειτουργίας της Χάλκης. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Η παγίδα της επαναλειτουργίας της Χάλκης.

"Η Αθήνα έχει καλλιεργήσει επικοινωνιακές προσδοκίες για πιθανή επαναλειτουργία της σχολής. Βλέπει όμως το δέντρο και χάνει το δάσος. Το πρόβλημα για το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είναι να ανοίξει ξανά η Χάλκη ώστε να επιβιώσει.."
Του Αγγ.Αθανασόπουλου


Μετά την επίσκεψη Ομπάμα στην Αγκυρα έχει ξεκινήσει μια διελκυστίνδα δηλώσεων στην Τουρκία περί της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Η κίνηση θεωρείται ότι θα έδινε πόντους υπέρ της πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ. Η Αγκυρα καλλιεργεί εντέχνως πολιτική κινητικότητα ότι επίκειται το μεγάλο βήμα. Θα πωλήσει όμως ακριβά οποιαδήποτε υποχώρηση. Και οι γνωρίζοντες λένε ότι το τουρκικό παιχνίδι γίνεται εις βάρος της Αθήνας.
Η λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ανεστάλη το 1971 βάσει νόμου που απαγορεύει τη «λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Τουρκία». Ως τότε λειτουργούσε στη Χάλκη ένα τριτάξιο λύκειο και μια τετραετής «ακαδημία». Στην επαναλειτουργία αυτής της ακαδημίας- που, σημειωτέον, δεν είχε καθεστώς ανώτερης ή ανώτατης σχολής- δίνεται η έμφαση.
Οι τουρκικές... αρχές εξετάζουν διάφορα σενάρια για την επαναλειτουργία της, όπως αυτό της «μειονοτικής επαγγελματικής σχολής».
Η ελληνική κυβέρνηση λέει επισήμως ότι η επαναλειτουργία της συγκεκριμένης σχολής δεν είναι διμερές θέμα αλλά ζήτημα θρησκευτικών ελευθεριών. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφεύγουν να λάβουν δημοσίως συγκεκριμένη θέση.
Ο τούρκος πρωθυπουργός όμως έχει ήδη στείλει τον λογαριασμό στην Αθήνα ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής θα πρέπει να οδηγήσει στον σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών των «τούρκων πολιτών» στη Θράκη. Οπερ σημαίνει κυρίως την άμεση εκλογή μουφτήδων. Με τον τρόπο αυτόν η Αγκυρα επιδιώκει τη διμεροποίηση του ζητήματος στο πλαίσιο της «αμοιβαιότητος». Εχει ενδιαφέρον ότι στην Αθήνα έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για αλλαγή του νομικού πλαισίου που αφορά τους μουφτήδες και ιδιαίτερα την αφαίρεση των δικαστικών αρμοδιοτήτων τους. Αλλο αυτό όμως και άλλο ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να γίνεται η εκλογή τους.
Η Αθήνα έχει καλλιεργήσει επικοινωνιακές προσδοκίες για πιθανή επαναλειτουργία της σχολής. Βλέπει όμως το δέντρο και χάνει το δάσος. Το πρόβλημα για το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είναι να ανοίξει ξανά η Χάλκη ώστε να επιβιώσει. Πρώτον, πρέπει να αρθεί η πρόβλεψη ότι ο εκάστοτε Πατριάρχης πρέπει να έχει την τουρκική ιθαγένεια. Δεύτερον, ακόμη και αν είναι τούρκος υπήκοος, να μπορεί να προέρχεται και από μητροπόλεις του εξωτερικού.
Υπάρχει όμως και το ευρύτερο διεθνές σκηνικό. Η Αθήνα οφείλει να λάβει υπόψη της ότι στο «γήπεδο» του Οικουμενικού Πατριαρχείου «παίζουν μπάλα» οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί να αναβαθμιστεί η θέση της Μόσχας μέσω του Πατριαρχείου, κάτι που η τελευταία επιδιώκει, όπως φάνηκε από τα όσα είπε σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Φανάρι ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλος. Εξ ου και οι εκκλήσεις Ομπάμα προς την Αγκυρα. Η τελευταία όμως θέλει να χρυσώσει το χάπι της επαναλειτουργίας. Και εκμεταλλευόμενη την «ευαισθησία» της Ουάσιγκτον για τα μειονοτικά ζητήματα επιχειρεί να αποσπάσει κέρδη έναντι της Αθήνας στη Θράκη.

Bookmark and Share