Στην Ελλάδα οι μεγαλύτεροι όμιλοι του κλάδου κατάφεραν το πρώτο εξάμηνο του 2009 -το χειρότερο εδώ και δεκαετίες για την παγκόσμια και την ελληνική οικονομία- να παρουσιάσουν καθαρά κέρδη μετά από φόρους πάνω από 1,5 δισ. ευρώ!
Τα κέρδη των τραπεζών αυξήθηκαν 25% στο δεύτερο τρίμηνο του 2009 έναντι του πρώτου φετεινού τριμήνου. Το 80% της κερδοφορίας προέρχεται από χρηματοοικονομικές πράξεις (πωλήσεις ομολόγων, μετοχών κ.λπ.) και όχι από τις συνήθεις τραπεζικές εργασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τραπεζικός κλάδος αν δεν αναγκαζόταν λόγω της κρίσης να πάρει αυξημένες προβλέψεις για επισφάλειες θα είχε κερδοφορία ανώτερη από το πρώτο εξάμηνο του 2008.
.
Πώς όμως κερδίζουν οι τράπεζες:
1 Από τη... μείωση των επιτοκίων καταθέσεων. Στις αρχές του 2009 οι ελληνικές τράπεζες πλήρωναν υψηλούς τόκους και συναγωνίζονταν ποια θα προσελκύσει καταθέτες, καθώς υπήρχε φόβος απώλειας των καταθέσεων και έβρισκαν κλειστές τις πόρτες των άλλων πηγών χρηματοδότησης. Στη συνέχεια, όμως, τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος γενικά στην Ευρώπη βοήθησαν και οι τράπεζες σταμάτησαν να πληρώνουν υψηλούς τόκους στις καταθέσεις (θυμίζουμε και την παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το ίδιο θέμα). Ετσι, εξοικονόμησαν αρκετά εκατομμύρια.
2 Από την αύξηση της διαφοράς μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων. Την ώρα που τα επιτόκια καταθέσεων υποχωρούσαν στο ναδίρ, ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων χορηγήσεων ήταν μικρότερος. Ετσι, οι τράπεζες βελτίωσαν το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο.
3 Οι τράπεζες, με πρώτη ύλη τις καταθέσεις επένδυσαν αρχικά μεγάλα ποσά στα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία ενσωμάτωναν από τις καλύτερες αποδόσεις διεθνώς λόγω των αυξημένων αναγκών του ελληνικού Δημοσίου σε χρήμα. Δηλαδή, αντί να δανείσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, κινδυνεύοντας να μην πάρουν πίσω τα χρήματά τους, προτίμησαν να δανείσουν το κράτος. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αυτά τα ομόλογα ως εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άντλησαν νέα κεφάλαια με κόστος μόλις 1%. Ομως μετά μπορούσαν να δανείσουν την αγορά με πολύ υψηλότερα επιτόκια, που έφθαναν το 17% (πιστωτική κάρτα). Ο συνδυασμός αυτού του κύκλου και η άνοδος των τιμών των ομολόγων στη συνέχεια δημιούργησαν σημαντικά κέρδη στα χαρτοφυλάκια των πιστωτικών ιδρυμάτων. Ρευστότητα, μέσω ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, άντλησαν και από τη συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό τους κεφάλαιο.
4 Η άνοδος των τιμών των μετοχών και των ομολόγων οδήγησε σε αυξημένα έσοδα από τη διαχείριση κεφαλαίων τρίτων.
enet.gr
Post Top Ad
Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009
Home
Unlabelled
Yπερκέρδη εμφανίζουν οι Ελληνικές τράπεζες εν μέσω.."κρίσης".