Προς ευρωσυμφωνία για τους μετανάστες. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Προς ευρωσυμφωνία για τους μετανάστες.

Η σουηδική προεδρία της ΕΕ επεξεργάζεται πακέτο προτάσεων προς τους «27» με στόχο την κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος.+402% η κίνηση προς Ελλάδα..

Η σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιχειρεί να επιτύχει εκεί όπου οι άλλοι έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει: να θέσει τις βάσεις για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος των μεταναστών, το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο στα κράτη-μέλη που βρίσκονται στη λεκάνη της Μεσογείου. Μάλιστα, στη χώρα μας ο αριθμός των συλληφθέντων λαθρομεταναστών αυξήθηκε το 2008 κατά 402% σε σύγκριση με το 2006.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το...πρόσφατο περιστατικό με τους 75 μετανάστες από την Ερυθραία της Αφρικής, που βρήκαν τραγικό θάνατο λόγω έλλειψης τροφής και νερού, όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν ξέμεινε από καύσιμα και έπλεε ακυβέρνητο για σχεδόν τρεις εβδομάδες στη Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται ότι κοινή πρωτοβουλία για την ανάγκη λήψης μέτρων αντιμετώπισης της μετανάστευσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχουν αναλάβει οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Μάλιστα, για το θέμα αυτό ο κ. Κ. Καραμανλής είχε επισκεφθεί τον περασμένο Ιούλιο στη Ρώμη και τη Μαδρίτη.
Οπως δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών κ. Καρλ Μπιλντ, η σουηδική προεδρία επεξεργάζεται πακέτο προτάσεων προς την κατεύθυνση αυτή, το οποίο θα είναι έτοιμο προς συζήτηση ως τον προσεχή Οκτώβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πακέτο θα περιέχονται μέτρα για την απορρόφηση από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ των μεταναστών που βρίσκονται στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Μάλτα και στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως σήμερα μόνο η Γαλλία έχει συμφωνήσει να απορροφήσει κάποιους από τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στις χώρες αυτές.
Η Στοκχόλμη ελπίζει επίσης στη συμφωνία των 27 κρατώνμελών της Ενωσης για εναρμονισμό των εθνικών νομοθεσιών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από κοινού. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο χρόνο περίπου 70.000 μετανάστες πέρασαν στις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου, ενώ τα στρατόπεδα υποδοχής των μεταναστών κάνουν πολλούς να ομιλούν για «ευρωπαϊκά Γκουαντάναμο». Την προηγούμενη εβδομάδα η Υπατη Αρμοστία για τους πρόσφυγες του ΟΗΕ ζήτησε το κλείσιμο του κέντρου υποδοχής λαθρομεταναστών στη Λέσβο, κρίνοντας τις συνθήκες διαβίωσης στο στρατόπεδο αυτό απαράδεκτες.
O ιταλός υπουργός Εξωτερικών κ. Φράνκο Φρατίνι δήλωσε πρόσφατα ότι το πρόβλημα αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι μόνο τις χώρες της Μεσογείου. Η Ιταλία θέσπισε πρόσφατα ακόμη πιο σκληρούς νόμους για τους μετανάστες. Δύο πρόσφυγες μάλιστα που συνελήφθησαν πριν από λίγες ημέρες στο Σαν Ρέμο αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, πρόστιμα από 5.000 ως 10.000 ευρώ και ποινές φυλάκισης ως και πέντε χρόνια-Πηγή:εφημερίδα το Βήμα-.
Bookmark and Share