Ποιοί θα είναι οι νικητές της επόμενης μέρας; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Ποιοί θα είναι οι νικητές της επόμενης μέρας;

"αφού όμως οι κινήσεις των Αρχών εδραίωσαν την αίσθηση ότι ο κόσμος δεν θα βιώσει μια νέα «μεγάλη ύφεση», οι θεσμικοί επιδόθηκαν σε ισορρόπηση των χαρτοφυλακίων τους σε πιο ουδέτερες θέσεις, οδηγώντας τις υπερπωλημένες τραπεζικές μετοχές σε βίαιη άνοδο, η οποία ευνόησε και τον ελληνικό κλάδο.."
Του Τ.Μαντικίδη
.
Μπορεί το ζητούμενο αυτές τις ημέρες στη Σύνοδο της ομάδας των G20 να είναι η θέσπιση δεσμευτικών μέτρων για την αποτροπή κρίσεων, όπως αυτή που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Βrothers, εν τούτοις ο χρηματοοικονομικός κλάδος κατά το «γύρισμα» των μετοχών από τις 9 Μαρτίου υπεραπέδωσε με κέρδη 75% παγκοσμίως (βάσει του σχετικού δείκτη ΜSCΙ World Financials), καθώς οι μετοχές που έφθασαν ως το χείλος του γκρεμού εκτινάχτηκαν στα ύψη.
Ωστόσο, όπως εκτιμά και η ΙΝG, οι τράπεζες δεν αναμένεται να επαναλάβουν την υψηλή κερδοφορία των τελευταίων ετών σύντομα.
Η κερδοφόρα διαδικασία της τιτλοποίησης των χρεών θα γίνει αντικείμενο περιορισμών, ενώ η... παροχή αμοιβών (bonus) αναθεωρείται επίσης. Εκτός από τις ρυθμίσεις στο σύστημα που αναμένονται το επόμενο διάστημα, η συνεχής διαδικασία της απομόχλευσης θα συρρικνώσει την κερδοφορία, ενώ αναμένεται να οδηγήσει σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων ή σε πώληση (κερδοφόρων) δραστηριοτήτων, την ώρα που οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί έχουν περικόψει ή ακόμη και παγώσει τη διανομή μερίσματος.
Το τελευταίο διάστημα, οι εκδόσεις νέων μετοχών γίνονται ή καθαρά για λόγους επιβίωσης ή σε μια προσπάθεια απόκτησης δύναμης στο νέο περιβάλλον. Ορισμένες τράπεζες αν και έχουν επαρκή κεφάλαια, π.χ., εξέδωσαν εκ νέου μετοχές και με τον τρόπο αυτό αύξησαν τον δείκτη μέτρησης επάρκειας κεφαλαίου, ενώ η εξαγορά ελκυστικών δραστηριοτήτων από ασθενέστερες τράπεζες που αναγκάζονται να πουλήσουν αυξάνει το μερίδιό τους στην αγορά.
Συνολικώς, η «μεγάλη απομόχλευση» του προηγούμενου διαστήματος και τα δεινά των τραπεζών είχαν οδηγήσει τα ανά τον κόσμο θεσμικά χαρτοφυλάκια σε υποεπενδυμένες θέσεις σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς στον κλάδο. Αφού όμως οι κινήσεις των Αρχών εδραίωσαν την αίσθηση ότι ο κόσμος δεν θα βιώσει μια νέα «μεγάλη ύφεση», οι θεσμικοί επιδόθηκαν σε ισορρόπηση των χαρτοφυλακίων τους σε πιο ουδέτερες θέσεις, οδηγώντας τις υπερπωλημένες τραπεζικές μετοχές σε βίαιη άνοδο, η οποία ευνόησε και τον ελληνικό κλάδο.
Καθώς στα επόμενα τρίμηνα οι απώλειες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν, οι νικητές της επόμενης ημέρας θα είναι μάλλον οι πλούσιες σε κεφάλαια τράπεζες, οι οποίες αυτή τη στιγμή εξαγοράζουν δραστηριότητες άλλων σε ελκυστικές τιμές και οι οποίες είναι σε θέση να προσελκύσουν ταλαντούχοπροσωπικό από άλλες τράπεζες.

Bookmark and Share