Παγκόσμια Τράπεζα: - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Παγκόσμια Τράπεζα:

"Εχθρική για τις επιχειρήσεις η Ελλάδα"..

Μετά την έκθεση του World Economic Forum, που δείχνει τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας αποδεικνύει ότι η χώρα καθίσταται όλο και λιγότερο φιλική προς το επιχειρείν.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα... κατατάσσεται στην 109η θέση από όλο τον κόσμο, με βάση ελκυστικότητά της για τις επιχειρήσεις, έχοντας χάσει εννέα θέσεις σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, χώρες όπως η Αιθιοπία, η Ζάμπια και η Αλβανία είναι φιλικότερες προς τις επιχειρήσεις.
Από τα στοιχεία που συγκεντρώνει η έρευνα αποδεικνύεται ότι για την έναρξη μίας επιχείρησης στην Ελλάδα απαιτούνται 15 διαφορετικές διαδικασίες, 19 ημέρες, με το κόστος να υπολογίζεται στο 10,9% του κατά κεφαλήν εισοδήματος και το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο στο 21,4% του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Συνεπώς, η χώρα «σκοράρει» πολύ άσχημα στον τομέα της έναρξης νέων επιχειρήσεων, καθώς κατατάσσεται 140η στον κόσμο.

Για τις οικοδομικές άδειες απαιτούνται 15 διαδικασίες, 169 ημέρες, με το κόστος στο 50,7% του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Η Ελλάδα κατατάσσεται 50η παγκοσμίως στο κριτήριο αυτό.

Ιδιαίτερα εχθρικό προς τις επιχειρήσεις είναι το περιβάλλον στην αγορά εργασίας, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην 147η θέση της διεθνούς κατάταξης. Η δυσκολία στην πρόσληψη νέων υπαλλήλων καταγράφεται στο 44 (με το 100 να ορίζεται ως ο μεγαλύτερος βαθμός δυσκολίας) και η ανελαστικότητα στις ώρες εργασίας στο 67. Η δυσκολία στις απολύσεις υπολογίζεται στο 40, ενώ το κόστος της αποζημίωσης κυμαίνεται στους μισθούς 24 εβδομάδων.

Στο κριτήριο της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, η Ελλάδα κατατάσσεται 87η στον κόσμο. Τα νομικά δικαιώματα διαπιστώνονται ασθενή (στο 3 με ανώτατο το 10) και το βάθος των σχετικών πληροφοριών είναι μέτριο (στο 5).

Χαμηλά σκοράρει η χώρα και στην προστασία των επενδυτών (στην 154η θέση), αφού η ενημέρωση από τις επιχειρήσεις κρίνεται φτωχή (1 με ανώτερο το 10), η ευθύνη των διοικήσεων μέτρια (στο 4), όπως επίσης και η ευκολία στις μηνύσεις των μετόχων (στο 5).

Στο κριτήριο της πληρωμής φόρων, η Ελλάδα κατατάσσεται 76η. Οι επιχειρήσεις καλούνται να καταβάλλουν φόρους σε 10 διαφορετικές περιπτώσεις κάθε χρόνο και να αφιερώσουν 224 ώρες. Τα κέρδη φορολογούνται με 13,9% και η εργασία με 31,7%. Ο συνολικός φορολογικός συντελεστής υπολογίζεται στο 47,4% των κερδών.
Στο εμπόριο εκτός συνόρων, η Ελλάδα βρίσκεται στην 80η θέση. Για τις εξαγωγές απαιτούνται 5 έγγραφα, 20 ημέρες και 1.153 δολάρια ανά κοντέινερ. Για τις εισαγωγές χρειάζονται 6 έγγραφα, 25 ημέρες και κόστος 1.265 δολαρίων ανά κοντέινερ.

Πάντως, ευκολότερο φαίνεται πως είναι να κλείσει κάποιος μια επιχείρηση στην Ελλάδα, αφού σε αυτό το κριτήριο η χώρα πετυχαίνει την υψηλότερή της βαθμολογία (43).













isotimia


Bookmark and Share