14 χιλιάδες Κοσοβάρους πρόσφυγες σχεδιάζει να απελάσει άμεσα η Γερμανία. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

14 χιλιάδες Κοσοβάρους πρόσφυγες σχεδιάζει να απελάσει άμεσα η Γερμανία.

14 χιλιάδες οι Κοσοβάροι πρόσφυγες στη Γερμανία (σχεδόν όσο...μια μικρή πόλη), 10 χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου στο Κόσοβο. Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει τώρα μαζικές απελάσεις.

Εδώ και χρόνια η Γερμανία προσπαθεί με διάφορα οικονομικά κίνητρα να πείσει τους Κοσοβάρους πρόσφυγες που διαμένουν στη χώρα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Ακόμη και σήμερα οι ενήλικες λαμβάνουν 750 ευρώ συν τα έξοδα μετακίνησης, εάν εγκαταλείψουν τη Γερμανία. Πέρσι όμως μόλις... 900 Κοσοβάροι ανταποκρίθηκαν σε αυτή την προσφορά. Βάσει νέας συμφωνίας που προωθεί τώρα το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών με την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, οι πρόσφυγες που δεν έχουν άδεια παραμονής θα είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν άμεσα τη Γερμανία. Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργέιου Εσωτερικών Στέφαν Παρίς: "Θα απελαθούν εκείνοι που δεν έχουν νόμιμη άδεια παραμονής και για τους οποίους έχει ήδη αποφασιστεί ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη Γερμανία".

Οι πρώτες αντιδράσεις

Τα σχέδια αυτά της γερμανικής κυβέρνησης έγιναν γνωστά έπειτα από σχετική επερώτηση που κατέθεσε στη βουλή η βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς Ούλα Γιέλπκε. Η ίδια διαφωνεί με την τακτική αυτή καθώς όπως υποστηρίζει, τα 2/3 των Κοσοβάρων που πρόκειται να απελαθούν είναι Ρομά, οι οποίοι δεν έχουν σχεδόν καμία προοπτική, εάν επιστρέψουν στην πατρίδα τους: "Είδα σε τι γκέτο ζουν εκεί ειδικά οι Ρομά. Δεν αμφιβάλω ότι και στο Κόσοβο γίνονται προσπάθειες για να βελτιωθεί η κατάσταση των προσφύγων. Ωστόσο προς το παρόν δεν θεωρώ ότι μπορεί να σταματήσει άμεσα εκεί αυτή η πολιτική διώξεων και εκφοβισμού, γιατί ο πληθυσμός του Κοσόβου δεν είναι ακόμη σε θέση να βάλει τέλος σε φυλετικές διώξεις".


«Πάγια πολιτική»

Η απόφαση δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Η Γερμανία,προσπαθεί εδώ και 20 χρόνια να αποτρέψει την παράνομη μετανάστευση απελαύνοντας όλους εκείνους που δεν έχουν άδεια παραμονής.Το δε ποσοστό των αιτήσεων ασύλου που έχουν εγκριθεί ειδικά για τους ανθρώπους από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας ήταν ανέκαθεν εξαιρετικά μικρό, λιγότερο από 1 % επί του συνόλου των αιτήσεων..(στοιχεία Ντόιτσε Βέλλε)

Bookmark and Share