Εκρηξη απαισιοδοξίας των Θεσσαλονικέων για το μέλλον.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Εκρηξη απαισιοδοξίας των Θεσσαλονικέων για το μέλλον..

Το 54% των κατοίκων της συμπρωτεύουσας απαντά ότι η οικονομική του κατάσταση έχει χειροτερέψει από πέρυσι.

Από το κακό στο χειρότερο θεωρούν οι Θεσσαλονικείς ότι εξελίσσεται η οικονομική τους κατάσταση, καθώς περισσότερο από τους μισούς έχουν δει ότι τα εισοδήματά τους και η διαβίωση εν γένει επιδεινώθηκε σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ σε περίπου ανάλογα ποσοστά κυμαίνεται και η άποψη εκείνων που εκτιμούν ότι έρχονται ακόμη δυσκολότερες ημέρες.
Πιο συγκεκριμένα...
-και σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα-βαρόμετρο της εταιρείας ερευνών, δημοσκοπήσεων και επικοινωνίας, to the point- το 54% των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης απαντά ότι η οικονομική του κατάσταση έχει χειροτερέψει έναντι του προηγούμενου 12μήνου.

Αντίθετα βελτίωση των οικονομικών δεδομένων κατέγραψε μόλις το 11% του συνόλου, ενώ υπάρχει και ένα 34,7% των κατοίκων, το οποίο εκτιμά ότι η κατάσταση δεν διαφοροποιήθηκε.

Από την ηλικιακή επεξεργασία των στατιστικών προκύπτει ότι η δυσμενής εξέλιξη στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό αφορά κατά κύριο λόγο τις ενεργές παραγωγικές ομάδες του πληθυσμού (σ.σ. μεταξύ 35 και 44, το 57,8% και 45-54 το 57,3%), καθώς και εκείνους που έχουν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα και κυρίως (σ.σ. δηλαδή ποσοστό 65,9%) όσους αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ.

Προβληματισμός

Έντονος προβληματισμός, ωστόσο, έχει κυριεύσει την πλειονότητα των Θεσσαλονικέων και ως προς την εξέλιξη των οικονομικών πραγμάτων στους επόμενους μήνες.

Είναι ενδεικτικό ότι το 48% των ερωτηθέντων διακρίνεται από περιορισμένες προσδοκίες, δεδομένου ότι εκτιμά πως η οικονομική του κατάσταση θα χειροτερέψει σε ένα χρόνο από σήμερα.

Και στην περίπτωση αυτή, η απαισιοδοξία εμφανίζει υψηλότερες τιμές στο ηλικιακό φάσμα 45-64 ετών (σ.σ. ποσοστό 55%) και κορυφώνεται στην κατηγορία όσων έχουν μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 1.000 ευρώ (σ.σ. ποσοστό 55,4%).

Η περιορισμένη προσδοκία αποτυπώνεται και στην ερώτηση «Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή;» με το 54,4% να απαντά αρνητικά. Παρ' όλα αυτά υπάρχει και ένα ποσοστό 30,9% το οποίο θεωρεί ότι οι προοπτικές είναι θετικές.πηγή εφημερίδα Ημερησία.
Bookmark and Share