"Σαμαράς ή Ντόρα" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

"Σαμαράς ή Ντόρα"

είναι το επίκαιρο νεοδημοκρατικό δίλημμα, η απάντηση του οποίου δεν μπορεί να είναι πολιτικά αδιάφορη ακόμη και για εκείνους που δηλώνουν αδιάφοροι για το αποτέλεσμα της διαδοχής του κ. Καραμανλή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και αυτό γιατί η επιλογή της μιας ή του άλλου θα βαρύνει αναλόγως και θα επιδράσει κατά τρόπο διαφορετικό στις πολιτικές συνθήκες και κατ΄ επέκταση στις εξελίξεις στη χώρα.
Οσοι παρακολουθούν από κοντά τα πρόσωπα και τις διαδρομές αναγνωρίζουν τις διαφορές αντιλήψεων, νοοτροπίας, κουλτούρας όχι μόνο για τη Νέα Δημοκρατία αλλά και για...την ίδια την πορεία της χώρας. Οι σεναριολογούντες «νεοδημοκρατολόγοι», λοιπόν, βάσει της χρόνιας παρατήρησης στάσεων και διαδρομών, έχουν καταλήξει σε εκδοχές πολιτικών εξελίξεων αναλόγως της ηγετικής προσωπικότητας που θα διαδεχθεί τον κ. Καραμανλή. Τυχόν επικράτηση της κυρίας Μπακογιάννη οδηγεί, κατά τα φαινόμενα, σε ευθύγραμμες εξελίξεις. Η εκλογή της, παρά τις κατά καιρούς αμφισβητήσεις, θα θεωρηθεί λογική εξέλιξη και ουδέναν θα αιφνιδιάσει. Και η ίδια, λογικώς, στο πλαίσιο του δικομματισμού, σύμφωνα με τις παραδόσεις της μεταπολιτευτικής πολιτικής ζωής, θα κινηθεί. Υπό την ηγεσία της η Νέα Δημοκρατία θα προσπαθήσει την ανασυγκρότησή της, η αντιπολίτευση που θα ασκήσει θα είναι θεσμική στη βάση προσδοκιών για τη διακυβέρνηση της χώρας. Με άλλα λόγια, η εκλογή της κυρίας Μπακογιάννη παραπέμπει σε ευθύγραμμη πορεία που δεν διαταράσσει τη σειρά των πραγμάτων. Σύμφωνα με αυτήν, η κυρία Μπακογιάννη θα διαδεχθεί κάποια στιγμή τον Γιώργο Παπανδρέου στην πρωθυπουργία της χώρας.

Στην περίπτωση τώρα που ο κ. Σαμαράς κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές και ηγηθεί της Νέας Δημοκρατίας οι πιθανότητες επικράτησης του αυτού ευθύγραμμου σεναρίου υπάρχουν μεν αλλά είναι ασθενέστερες.

Αρκετές πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο της αναδιάταξης των δυνάμεων στην ευρύτερη συντηρητική παράταξη, η οποία με τη σειρά της θα επιδράσει σε ολόκληρο το φάσμα της πολιτικής ζωής.
Ορισμένοι μιλούν για επερχόμενη «γερμανοποίηση» και εκτιμούν ότι με τον Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας το κόμμα θα κινηθεί δεξιότερα και θα έχει περισσότερες ευκαιρίες ενσωμάτωσης των ψηφοφόρων ή και μερίδας του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη. Στην περίπτωση αυτή θα δημιουργηθεί χώρος για ένα φιλελεύθερο κεντρώο ευρωπαϊκό κόμμα, που θα κινείται στην ιδιαίτερη ζώνη μεταξύ μιας πιο δεξιάς Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ.
Ουσιαστικά οι σεναριολόγοι παραπέμπουν στο γερμανικό μοντέλο, που θέλει τη συντηρητική παράταξη να εκφράζεται από ένα μεγάλο λαϊκόδεξιό κόμμα χριστιανοδημοκρατικού τύπου και από ένα μικρότερο φιλελεύθερο, ευρωπαϊκό και εκσυγχρονιστικό, όπως αυτό των Ελευθέρων Δημοκρατών.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην κυβέρνηση, αλλά και στον χώρο της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κάπως έτσι αξιολογούν τυχόν εκλογή του κ. Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και βεβαίως αναμένουν ευρύτερες επιδράσεις και εξελίξεις. Βάσει των παραπάνω στο ερώτημα «Ντόρα ή Σαμαράς» η απάντηση δεν είναι απλή ούτε εύκολη.
Εξαρτάται... Διαλέγετε, λοιπόν, και παίρνετε.../Αντ.Καρακούσης




















tovima.gr

Bookmark and Share