Το πρώτο www.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Το πρώτο www..

Ηταν τον Νοέμβριο του 1990, και συγκεκριμένα σαν σήμερα, που η πρώτη ιστοσελίδα εξέπεμψε στον Ιστό.

Ηταν η http://info.cern.ch, μόνο που τότε η διεύθυνση ήταν λίγο... μεγαλύτερη! Και συγκεκριμένα, για να μπει κανείς στην πρώτη διαδικτυακή σελίδα έπρεπε να πληκτρολογήσει: http://info.cern.ch/hypertext/WWW/The Project.html. Το site ενημέρωνε το -μικρό τότε- κοινό για το καινούργιο πρότζεκτ του... παγκόσμιου Ιστού, είχε τεχνικές πληροφορίες καθώς και οδηγίες για το πώς να ψάχνει κανείς στο web.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Το 1989 ένας ερευνητής του CERN, ο φυσικός Τιμ Μπερνερς Λι, είχε μια λαμπρή ιδέα: να χρησιμοποιήσει το Ιντερνετ ως εργαλείο μετάδοσης πληροφοριών παγκοσμίως. Και αφού κατέθεσε γραπτά την πρότασή του, ένα χρόνο αργότερα υλοποίησε το όραμά του! Η πρώτη σελίδα ήταν έτοιμη!

Το 1991 αρκετά ιδρύματα στην Ευρώπη εγκατέστησαν σέρβερ, το 1992 υπήρχαν συνολικά 26 σέρβερ παγκοσμίως, 200 το 1993 και κάθε χρόνο υπερπολλαπλασιάζονταν.

Κάπου εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι το όραμα του Τιμ Μπέρνερς Λι αφορούσε κυρίως την επικοινωνία Φυσικών παγκοσμίως, που θα συνεργάζονταν για να δώσουν απαντήσεις σε φλέγοντα επιστημονικά ερωτήματα. Ωστόσο η ιδέα ήταν πολύ καλή για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από φυσικούς επιστήμονες. Και γρήγορα κατέκλυσε ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα στον Ιστό σερφάρουν καθημερινά εκατομμύρια κόσμου, ασχέτως επαγγέλματος, οικονομικής κατάστασης, ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας κομπιούτερ και μια σύνδεση στο Ιντερνετ.

Ο πατέρας των ιστοσελίδων, ο Τιμ Μπέρνερς Λι, ξεκαθαρίζει τα πράγματα σχετικά με αρκετές παρανοήσεις γύρω από την «εφεύρεσή» του. Κατ' αρχάς, λέει ο ίδιος, «δεν εφηύρα το Ιντερνετ». Αυτό υπήρχε ήδη μια δεκαπενταετία πριν από το πρώτο www. Εφευρέτες του Ιντερνετ (web) είναι οι Vint Cerf και Bob Kahn με την εισαγωγή του internet protocol, που το πιθανότερο είναι να γνωρίζετε ως ΙΡ. Ο σχεδιασμός του ΙΡ έγινε το 1973 και δημοσιεύθηκε έναν χρόνο αργότερα.

Ο Λι χρησιμοποίησε το net (το δίκτυο) και έφτιαξε το web (το Διαδίκτυο). Και όπως χαρακτηριστικά διευκρινίζει, «στο net μπορεί να βρει κανείς κομπιούτερ. Στο web, αντίθετα, βρίσκετε έγγραφα, ήχους, βίντεο, και γενικά κάθε είδους πληροφορίες». Με τον όρο web εννοούμε έναν ευρύ, χαώδη και ανεικονικό χώρο στον οποίο υπάρχουν πληροφορίες. Ο τρόπος να τις βρούμε και να τις χρησιμοποιήσουμε είναι να μπούμε στην κατάλληλη ιστοσελίδα.

Από το 1990, που το πρώτο site εξέπεμψε στον αέρα του Ιστού, έχουν δημιουργηθεί εκατομμύρια χιλιάδες ιστοσελίδες. Και κάθε δευτερόλεπτο που περνά ξεπηδούν καινούργιες. Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά τη σελίδα που «ανέβασε» ο Τιμ Μπέρνερς Λι, στο Διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει οτιδήποτε. Από τραγούδια μέχρι συνταγές, από manual συσκευών μέχρι το πρόγραμμα της τηλεόρασης, από βιντεάκια μέχρι κατασκευές μοντελισμού, από τη δυνατότητα να αγοράσει αντίκες και ρούχα, μέχρι online μαθήματα από πανεπιστήμια παγκοσμίως, και ακόμα από παιχνίδια και ταινίες μέχρι online συμβουλές υγείας και ομορφιάς.

Οτιδήποτε ψάχνετε, για οποιαδήποτε ερώτηση και αν έχετε, το Ιντερνετ έχει πάντα όχι μια, αλλά πολλές απαντήσεις να σας δώσει, όποια στιγμή και αν αποφασίσετε να ψάξετε. Ορεξη να έχετε να σερφάρετε και να αναζητάτε. Γιατί το διαδικτυακό Ελντοράντο πλουτίζει κάθε δευτερόλεπτο που περνά και είναι σίγουρο πως δεν θα στερέψει ποτέ!Μ.Μυστακίδου.

Για περισσότερα δείτε ακόμα:

**
http://www.w3.org/People/Berners-Lee/FA%20Q.html

**
http://info.cern.ch

**
http://en.wikipedia.org/wiki/World_Wi de_Web

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share