.."στη διάρκεια των επόμενων 40 ετών οι δημογραφικές εξελίξεις θα επηρεάσουν καταλυτικά τις οικονομίες, ενώ η πληθυσμική έκρηξη θα παίξει ρόλο ακόμη και στις κλιματικές αλλαγές, οδηγώντας σε πιέσεις στους τομείς των φυσικών πόρων και της παραγωγής τροφίμων".
Παρά το γεγονός ότι οι δημογραφικές εξελίξεις έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, στις αποταμιεύσεις, στη συσσώρευση πλούτου, στο βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων και στα φορολογικά και ασφαλιστικά συστήματα στα χρόνια που έρχονται, εν τούτοις συχνά υποεκτιμώνται από τους επενδυτές και τον επιχειρηματικό κόσμο ως και τις κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν το δημογραφικό πρόβλημα ως... «καυτή πατάτα».
Σύμφωνα με τη Schroders όμως, στη διάρκεια των επόμενων 40 ετών οι δημογραφικές εξελίξεις θα επηρεάσουν καταλυτικά τις οικονομίες, ενώ η πληθυσμική έκρηξη θα παίξει ρόλο ακόμη και στις... κλιματικές αλλαγές, οδηγώντας σε πιέσεις στους τομείς των φυσικών πόρων και της παραγωγής τροφίμων.
Σε μια έρευνα επίσης της Αlpha Βank επισημαινόταν μεταξύ άλλων ότι ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης, αναμένεται να καταστεί αρνητικός από την πενταετία 2015-2020, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος.
Και ενώ το δημογραφικό θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα -ίσως το μεγαλύτερο-προβλήματα της Ελλάδας, το οποίο μπορεί να τινάξει στον αέρα ακόμη και την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, αλγεινή εντύπωση προκαλεί ότι για πολλά χρόνια η ποιοτική διαχείριση των διαθεσίμων των Ταμείων δεν αντιμετωπίστηκε με τον πρέποντα σεβασμό, καθώς συχνά δευτεροκλασάτα πολιτικά στελέχη με ελάχιστες γνώσεις είχαν λόγο στις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις των ασφαλισμένων.
Τα αποθεματικά, όμως, θα πρέπει ως έναν βαθμό να εξασφαλίζουν στους σημερινούς εργαζομένους ότι θα εισπράξουν τις συντάξεις τους, χωρίς αυτό να συνεπάγεται επιβάρυνση των μελλοντικών εργαζομένων. Με αυτή την έννοια, συμβάλλουν στην εξισορρόπηση του ισοζυγίου πληρωμών και εισπράξεων μεταξύ των γενεών και λειτουργούν ως παράγοντας κοινωνικής συνοχής. Οπως και να έχει το πράγμα, η ουσιαστική διαχείριση των διαθεσίμων των Ταμείων θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος ώστε η εξασφάλιση τουλάχιστον της αγοραστικής τους δύναμης να συμβάλει στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Αυτό που θα πρέπει επίσης να γίνει σαφές είναι ότι ευνοϊκότερες δημογραφικές εξελίξεις δεν μεταφράζονται πάντα σε οικονομική ανάπτυξη, καθώς πολλά εξαρτώνται και από τις πολιτικές των χωρών αναφορικά με την επίτευξη αυτού που αποκαλείται «δημογραφικό μέρισμα».
Το τελευταίο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τα εισοδήματα, οι υποδομές, η εκπαίδευση και φυσικά οι φωτισμένες πολιτικές από τις κυβερνήσεις, οι οποίες απουσίασαν μάλλον από την ελληνική πραγματικότητα.Τ.Μαντικίδης./
Post Top Ad
Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009
Home
Unlabelled
Δημογραφικό:Μήπως ξεχάσαμε το Νο1 πρόβλημα..;