Τα πολιτικά κόμματα γυρίζουν σελίδα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Τα πολιτικά κόμματα γυρίζουν σελίδα.

"..σε μία χώρα που κυριάρχησαν για χρόνια οι αποφάσεις των «κλειστών δωματίων» στην επιλογή των αρχηγών των κομμάτων, όλων τον κομμάτων, η νέα αυτή διαδικασία πρώτα στο ΠΑΣΟΚ και τώρα στη Ν.Δ. δείχνει να αλλάζει τα δεδομένα".

Η θεαματική συμμετοχή 800.000 πολιτών στην εκλογή του Αντώνη Σαμαρά, ως νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, αλλάζει συνολικά τα πολιτικά δεδομένα στη χώρα.
Ως συνέχεια μάλιστα της περσινής εκλογής του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί προηγούμενο, που δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν.
Ηδη το μήνυμα έχει φθάσει ακόμα και σε...
διαδρόμους που δεν ανοίγονται εύκολα στο φως και πολλοί βάλλουν κατά της πλατιάς και δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών σε μια τόσο κρίσιμη διαδικασία όσο η εκλογή των αρχηγών των κομμάτων.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ωστόσο, ότι στο εξής κάθε εκλογή αρχηγού κόμματος δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να γίνει τουλάχιστον αναφορά στη νέα αυτή διαδικασία και η παράλειψή της δεν θα είναι χωρίς κόστος.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, σε μία χώρα που κυριάρχησαν για χρόνια οι αποφάσεις των «κλειστών δωματίων» στην επιλογή των αρχηγών των κομμάτων, όλων τον κομμάτων, η νέα αυτή διαδικασία πρώτα στο ΠΑΣΟΚ και τώρα στη Ν.Δ. αλλάζει τα δεδομένα.
Θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως δημοκρατικός καταλύτης στη λειτουργία όχι μόνο των κομμάτων, αλλά και του κράτους συνολικά.
Είναι βέβαιο, πάντως, ότι, στο μέλλον, τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούν να εκλέξουν αρχηγό, χωρίς να απευθυνθούν στη ευρύτερη δυνατή βάση πολιτών.
Το δεδομένο αυτό και στα δύο κόμματα εξουσίας δεν μπορεί όμως, παρά να δημιουργήσει αλυσιδωτές δράσεις και στο εσωτερικό τους. Ετσι οι εσωτερικές διαδικασίες επιλογής των κομματικών στελεχών δεν θα μπορούν να αποστούν από τη διαδικασία που έχει οριστικοποιηθεί για τον ίδιο τον αρχηγό.
Αν λοιπόν ξεκινήσουν εσωτερικές αλλαγές στα κόμματα, πάνω στο μοντέλο της εκλογής του αρχηγού, αυτό δεν μπορεί να παρά να επηρεάσει και τη λειτουργία του κράτους.
Θα ήταν στρουθοκαμηλισμός να μη δεχτούμε ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν επηρεάζεται άμεσα και σε μεγάλο βαθμό από τα πολιτικά κόμματα. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, η επιρροή δεν θα είναι αρνητική. Αρκεί να προσλάβει ανοικτή και δημοκρατική μορφή...













naftemporiki


Bookmark and Share