Πόλεμος μισθωτών-ελευθέρων επαγγελματιών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Πόλεμος μισθωτών-ελευθέρων επαγγελματιών

στη διαβούλευση του φορολογικού στο Ίντερνετ.

Πόλεμος μεταξύ ελεύθερων επαγγελματιών και μισθωτών και ιδιωτικών υπαλλήλων εναντίον δημοσίων έχει ξεσπάσει στο διαδίκτυο. Η δυνατότητα που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στους απλούς Ελληνες φορολογουμένους να καταθέσουν τις απόψεις τους για το νέο φορολογικό σύστημα της χώρας μέσω της ιστοσελίδας www.opengov.gr τροφοδοτεί το υπουργείο με ένα πλούσιο υλικό προτάσεων.
Τα...
σχεδόν 7.000 σχόλια (μέχρι χτες το απόγευμα) που έχουν αναρτήσει οι φορολογούμενοι στην ιστοσελίδα είναι ένας πρωτοφανής αριθμός.Ταυτόχρονα, η κάθε πλευρά προσπαθεί να υπερασπιστεί τα δίκαιά της:

- Οι γιατροί του ΕΣΥ τονίζουν ότι η εφημερία (για την οποία φορολογούνται αυτοτελώς με 20%), ως υπερωριακή απασχόληση χρεώνεται στο 60% της υπερωρίας κάθε άλλου δημόσιου υπαλλήλου. Μάλιστα, δηλώνουν πρόθυμοι να φορολογηθούν με την κλίμακα αν πληρώνονται κανονικά.

- Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θέλουν να δουν όλους τους άλλους να φορολογούνται όπως και οι ίδιοι, δηλαδή χωρίς αυτοτελή φορολόγηση, φοροαπαλλαγές και για το σύνολο των εισοδημάτων τους.


- Οι δημόσιοι υπάλληλοι υπερασπίζονται τις ιδιαιτερότητές τους (υπάρχει πρόταση να μπορούν να ασκούν νόμιμα και ελεύθερο επάγγελμα για να μπορούν να κόβουν αποδείξεις…).

- Οι ελεύθεροι επαγγελματίες τονίζουν ότι μέτρα όπως η επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων είναι άδικα, ειδικά σε περίοδο ύφεσης. «Εχω ένα μαγαζάκι που έστησα σε καλύτερες εποχές (περασμένα μεγαλεία…) και τώρα κάθομαι μέσα και πεινάω! Να το νοικιάσω δεν μπορώ ή δε θέλω, βρε αδερφέ (δικό μου δεν είναι;), περιμένοντας κάποιο θαύμα. Πρέπει να πληρώνω και φόρο πείνας, επειδή κάποια ''φωτισμένα'' μυαλά θα καθορίσουν με ''αντικειμενικό τρόπο'' πόσα βγάζω; Ας σοβαρευτούμε», σχολιάζει ο Γιώργος Λ.

Οι αποδείξεις

Η συζήτηση είναι πιο έντονη γύρω από την πρόταση της κυβέρνησης το αφορολόγητο να συνδέεται με το ύψος των αποδείξεων που συγκεντρώνει ο φορολογούμενος, με ένα σημαντικό αριθμό μισθωτών να στέκεται επιφυλακτικά απέναντι σ' αυτήν την πρόταση.

Για παράδειγμα, ο συνταξιούχος λογιστής Αντώνης Σταυρίδης τονίζει ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να υποχρεωθούν ιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί κ.λπ. να εκδίδουν τις νόμιμες αποδείξεις με οποιαδήποτε διοικητικά ή νομοθετικά μέτρα. Μόνη λύση η εφαρμογή νέων σκληρών τεκμηρίων διαβίωσης».

«Για τόλμησε να ζητήσεις απόδειξη από τον υδραυλικό σου, θα σου πει καλημέρα και θα φύγει», αναφέρει από την πλευρά του ο Βασίλης Γιαννόπουλος, που υπογράφει ως «συνταξιούχος του ΙΚΑ, με ΕΚΑΣ».

«Είμαστε οι μοναδικοί που δυστυχώς δεν μπορούμε να κρύψουμε εισοδήματα από την εφορία, αλλά το κράτος βάζει εμάς να κυνηγήσουμε αυτούς που φοροδιαφεύγουν», υποστηρίζει ο Κωνσταντίνος Βασιλειάδης.


«Είναι δυνατόν να ζητήσω απόδειξη από γνωστή εταιρία βλαστοκυττάρων όταν μου έκανε έκπτωση 500 ευρώ χωρίς απόδειξη;», αναρωτιέται ο Πέτρος.

«Η σύνδεση του αφορολόγητου ορίου των πενιχρών 12.000 ευρώ, με την προσκόμιση αποδείξεων από επιλεκτικές δαπάνες, στην ουσία σημαίνει κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, με αποτέλεσμα τη νύφη να την πληρώσουν και πάλι οι μισθωτοί και ειδικότερα εκείνες οι κατηγορίες των μισθωτών που το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης τους αφορά αγορές σε καταστήματα σούπερ μάρκετ, τιμολόγια ΔΕΚΟ και εταιριών τηλεπικοινωνίας, καύσιμα κ.λπ.», σημειώνει η Γεωργία Αναγνώστου.


«Εμείς οι μικροϊδιοκτήτες των μικρών εταιριών δεν επιβαρύνουμε το κράτος με τις ασφαλιστικές μας υποχρεώσεις και συνάμα φορορολογούμαστε και με ένα υψηλό σχετικά συντελεστή 20% από το πρώτο ευρώ που κερδίζουμε για το 50% των κερδών. Σε περίπτωση που η φορολογική μας επιβάρυνση αυξηθεί αρκετά, θα μας αναγκάσουν να στραφούμε στη μισθωτή εργασία», «απαντά» από την πλευρά των επαγγελματιών ο Γιώργος Σεμέογλου.
Υποχρέωση η έκδοση απόδειξης

Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου ξεκινούν από το αυτονόητο, ότι δηλαδή πρέπει να τηρείται η νομοθεσία.

«Η έκδοση απόδειξης είναι υποχρέωση κάθε επιχείρησης. Το θέμα είναι τι θα κερδίσει το Δημόσιο και πώς θα λειτουργήσει το μέτρο. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», τονίζει ο α' αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.


«Η φορολογική νομοθεσία πρέπει να τηρείται από όλους. Από εκεί και πέρα το αφορολόγητο δεν πρέπει να συνδέεται με τις αποδείξεις, αλλά οι αποδείξεις να προστίθενται στο αφορολόγητο. Με αυτόν τον τρόπο οι φορολογούμενοι, μισθωτοί και επαγγελματίες, θα έχουν κίνητρο να μπουν στη διαδικασία συλλογής αποδείξεων», σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης.

«Κάθε κίνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι θετική. Ωστόσο, δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να γεμίσουν οι εφορίες με τσουβάλια από αποδείξεις», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Μαγόπουλος, ο οποίος, επίσης, ζητά οι αποδείξεις να προστίθενται στο αφορολόγητο εισόδημα και να μην υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στο αφορολόγητο των ελεύθερων επαγγελματιών.Αγγελιοφόρος

Bookmark and Share