Οι συνέπειες της τελευταίας αρνητικής αξιολόγησης. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Οι συνέπειες της τελευταίας αρνητικής αξιολόγησης.

Μετά την τελευταία υποβάθμιση από τη Standard & Poor's αναμένεται -εκτός των άλλων-να ενισχυθεί η πίεση προς τη Eurobank,την Alpha Bank αλλά και τη μετοχή της ΔΕΗ.

Υπό παρακολούθηση με αρνητικές προοπτικές έθεσε η Standard & Poor's τέσσερις ελληνικές τράπεζες καθώς και τη μετοχή της ΔΕΗ, υποβαθμίζοντας την ίδια στιγμή τις Eurobank και Alpha Bank . Η αξιολόγηση αποτελεί «συνέχεια» της υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.
Ειδικότερα, ο ξένος οίκος υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της...
Eurobank και της Alpha Bank σε «ΒΒΒ» από «ΒΒΒ+», ενώ ταυτόχρονα, έθεσε τη μακροπρόθεσμη και τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Εθνικής Τράπεζας («ΒΒΒ+» και «Α-2») και της Τράπεζας Πειραιώς («ΒΒΒ» και «Α-2») αντίστοιχα, σε παρακολούθηση (CreditWatch) με αρνητικές προοπτικές.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Standard & Poor's η οποία δημοσιεύεται σε τηλεγράφημα του Reuters, ο οίκος επισημαίνει ότι η τελευταία της αξιολόγηση αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες για την επίδραση στις ελληνικές τράπεζες του ολοένα και πιο αρνητικού οικονομικού και λειτουργικού περιβάλλοντος, τους κλυδωνισμούς στις αγορές και από την παρατεταμένη και την εντονότερη οικονομική ύφεση απ΄ ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί».

Η οικονομία

Επιπλέον, θεωρεί ότι οι προκλήσεις που η Ελλάδα αντιμετωπίζει λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών αλλαγών αυξάνουν την πιθανότητα μιας ανώμαλης προσγείωσης για την εθνική οικονομία.

Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πιο δύσκολο οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον για τις ελληνικές τράπεζες σε σχέση με το σενάριο που έχει «ενσωματωθεί» στις παρούσες αξιολογήσεις. Επιπλέον, τονίζει ότι αυτό το σενάριο παρουσιάζει τον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης σε ένα περιβάλλον που αναμένεται πως θα περιλαμβάνει συμπίεση των λειτουργικών επιδόσεων και εξασθένιση της ποιότητας του ενεργητικού.

Η S&P σημειώνει ακόμη ότι η τελευταία αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη και την άποψη ότι τα εν λόγω ιδρύματα είναι εκτεθειμένα, αν και σε διαφορετικό βαθμό το καθένα, στις τρέχουσες αναταράξεις των αγορών.

Αν και οι τράπεζες διαθέτουν «μαξιλάρια» ασφαλείας με τη μορφή ρευστών διαθεσίμων και έχουν πρόσβαση στις παροχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο οίκος πιστεύει ότι οι ανισορροπίες στο προφίλ της χρηματοδότησης τους - ιδιαίτερα από την εξάρτηση τους από την αγορά κεφαλαίων και σε ορισμένες περιπτώσεις, η ύπαρξη βραχυχρόνιων αναγκών αναχρηματοδότησης - ενισχύουν την έκθεσή τους στις αναταράξεις των αγορών».

Τέλος, ο οίκος σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν άμεση έκθεση στην επιδείνωση της πιστοληπτικής ποιότητας της Ελλάδας μέσω των μεγάλων χαρτοφυλακίων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Κλείνοντας δε, σημειώνει ότι θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί το πώς εξελίσσεται αυτός ο «κρυμμένος κίνδυνος» στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών επηρεάζοντας το οικονομικό τους προφίλ.

Η S&P επίσης χθες έθεσε και την πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ [DEHr.AT] («ΒΒΒ-») σε καθεστώς παρακολούθησης (CreditWatch) με αρνητικές προοπτικές.Πηγή Ναυτεμπορική.
Bookmark and Share